Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2. Başkanı Hüseyin Yeşil "Yıllardır nükleer santrallerden elde edilecek enerjiye ihtiyacımız olmadığını anlatıyoruz. Hükümetlerin ısrarının ardında nükleer lobi var" dedi.
Nükleer Karşıtı Platform (NKP) meclis önünde Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) genel başkanı Ufuk Uras’ın da katıldığı eylemde "Nükleer santrale ihtiyacımız yok, vazgeçin" dedi.
Doğal kaynakların sadece yüzde otuzunu kullanıyoruz
70'li yıllardan beri nükleer santralın hep gündeme gelmesi üzerine Yeşil, "O zamanlarda temiz enerjinin yolu açılsaydı bugün çok yol almış ve bu konuları konuşmamış olurduk" yorumunda bulundu.
Yeşil'in verdiği bilgiye göre hali hazırda risksiz, ucuz, temiz yani doğal enerji kaynaklarımızın yüzde otuzunu kullanıyoruz.
"40 bin megavatlık rüzgar enerjisi potansiyelimiz var. 2020 yılına kadar bizi idare edecek kapasiteye sahibiz. Güneş ve biyokütle enerjileri adına hiç araştırma yapılmıyor."
Yeşil yenilenebilir enerji yasasının eksikliklerine rağmen olumlu olduğunu ancak girişimcinin devlet kanadında bürokrasiye takıldığına da dikkat çekti.
Gecekondu yapılır gibi nükleer santral yapılamayacağını, inşaatının en az 20 yıl süreceğini söyleyen Yeşil, "Atık sorunu olan, riskli ve pahalı olan nükleer enerji de hükümetin bu kadar ısrarlı olmasının ardında Avrupa'nın tercih etmediği nükleer santraller nedeniyle işsiz kalan nükleer lobi var" dedi.
"Yıllardır nükleer santral ihtiyacı olmadığını söyleyen bizler bu yasa çıksa bile, ihale yapılsa bile direneceğiz. Yasanın çıkmış olması demek bu işin bitmiş olması anlamına gelmez."
Her için çok geç olmadan vazgeçin
NKP dün (7 Kasım 2007) TBMM Dikmen kapısı önünde basın açıklaması düzenledi. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) yeniden TBMM gündemine getirdiği 5654 sayılı Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Yasa’yı protesto eden platform üyeleri milletvekillerine “Her şey için çok geç olmadan vazgeçin” çağrısında bulundu.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yazmanı Cengiz Göltaş "Sorunlar yığılmış dururken, yeni AKP Hükümeti’nce ilk gündem maddelerinden biri olarak hızla ele alınan bu yasa, tüm toplumsal, siyasal, sosyal, bilimsel, ekonomik, çevresel, hukuki argümanlar sıfırlanarak, neden ve neyin uzantısında bu denli ısrarla ve inatla yasalaştırılmak isteniyor?" diye sordu.
"Enerjide, 1980’li yıllardan beri gündeme getirilen neoliberal politikaların uygulanması paralelinde, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşların direktifleriyle kamu küçültülerek, sermayeye karlı alanlar yaratma modeli oluşturuldu. Doğal kaynaklar yok sayılırken, ülke dışa bağımlı duruma getirildi".