Resmi Gazete’de yayımlanan yeni bir karara göre nükleer santraller gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi desteği gibi teşviklerden yararlanabilecek.
2012 yılında Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülmek üzere yayınlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da, “Öncelikli Yatırım Konuları” başlığı altında bazı yatırımların, nerede olduğuna bakılmaksızın, 5. Bölge teşvikleri olarak adlandırılan teşviklerden yararlandırılmasına karar verildi.
Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar"la, önceki karardaki “Öncelikli Yatırım Konuları” başlığı altına yeni bir ek yapıldı. Bu ekle Nükleer Enerji Santralleri de, öncelikli yatırım kapsamına alınarak, 5. Bölge teşviklerinden yararlandırılması sağlandı.
5. Bölge teşvikleri şunları içeriyor: Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, Vergi indirimi, Sigorta primi işveren hissesi desteği, Yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği.
"Santral Türkiye'nin kendi kasasından yiyecek"
Greenpeace’ten avukat Deniz Bayram, zaten hali hazırda Akkuya'daki santral için Rusya’ya alım garantisi verilmişken üstüne bir de bu teşviklerle Türkiye'nin nükleer santral ısrarı uğruna kendi kasasından zarar etmeye devam edeceğini söyledi.
"Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında imzalanan ve projeye dair birçok konunun belirsiz olduğu ikili anlaşma uyarınca, Akkuyu’dan üretilmesi planlanan nükleer santral ile ilgili üretilen elektrik, alım garantisi ile 10 yıl boyunca piyasanın üstünde bir fiyata Türkiye’ye satılacak.
“Bununla birlikte, nükleer santrallerden çıkan nükleer atıkların nerede depolanacağı, nasıl ortadan kaldırılacağı gibi önemli sorular hala cevaplanmamış ve nükleer kaza halinde bu kazalardan kaynaklanacak toplumsal, ekonomik, ekolojik zararın tazmini Türkiye’nin omuzlarında.
"Özellikle yenilenebilir enerji teknolojilerinin ve dünyadaki enerji trendlerinin büyük bir hızla geliştiği, enerjinin çok daha risksiz, doğaya zarar vermeyen yöntemlerle ve ucuza mal edildiği bir dönemde, 10 yıl boyunca piyasanın üzerinde bir fiyattan alım garantisi ile Türkiye’ye elektrik satacak bir nükleer santral projesinin Türkiye’nin ekonomisini zarara uğratacağı açık.
"Hal böyleyken, tüm bunların üzerine bir de, bugün Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile nükleer santral projelerinin teşvik kapsamına sokulması ile Türkiye nükleer santral ısrarı uğruna kendi kasasından zarar etmeye devam edecek. Kısacası nükleer santral projesi her yönü ile Türkiye’nin cebinden yiyor."
Türkiye'de Mersin Akkuyu, Sinop ve İğneada'da üç adet nükleer santral yapılmak isteniyor. (NV)
Akkuyu'da nükleer santralAkkuyu nükleer projesi için çalışmalar 2010 yılında Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde başladı. Projeyi Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom yürütüyor. 1 Aralık 2014’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Akkuyu NGS inşaat projesi ile ilgili ÇED Olumlu Kararı alındı. 14 Nisan 2015’te Akkuyu NGS İnşaat Projesi Deniz Hidroteknik Yapılarının temel atma töreni yapıldı. Akkuyu NGS Projesi, 4 üniteden oluşuyor. Her bir ünitenin gücü 1200 megavat olacak. Santralin modeli Rusya’da inşaatı devam eden AES-2006 projeli Novovoronejskaya-2 Nükleer Santrali. İşletme ömrü 60 yıl olacak. Akkuyu nükleer santralinin ÇED'ine karşı açılan davalarda bu santral türünün henüz dünyada denenmemiş olduğu hatırlatılarak nükleer atıkların yönetimi ve olumsuz etkileri, olası bir kazada radyasyonun ne kadar nereye doğru yayılacağı, ne gibi önlemler alınacağı, akdeniz foklarının durumu, deprem riski gibi hususların değerlendirilmediği belirtildi. |
(NV)