Küresel Eylem Grubu (KEG), Çernobil Nükleer Kazası'nın 26. yılında "Çernobili unutmadık, nükleer santrale izin vermeyeceğiz" dedi.
Yeşil Ev'de düzenlenen toplantıda basın açıklamasını okuyan Pelin Batu, Çernobil Kazası'nın yıllar boyu devam eden etkilerini hatırlattı.
"En az 60 bin kişi öldü, 165 bin kişi sakat kaldı, 400 bin kişi göçmek etmek zorunda kaldı."
Batu, Çernobil Kazası'nın sonucu Hopa'da meydan gelen ölümlerin yüzde 47,9'unun kanserden kaynaklandığının altını çizdi.
"Nükleer santrallerin ne kadar tehlikeli olduğunu her fırsatta gizlemeye çalışanlar gördü ki, 2011'de, tıpkı Türkiye gibi deprem kuşağında olan, ama teknolojik olarak Türkiye'den kat be kat ileride yer alan Japonya'da Fukuşima'da gerçekleşti."
"Akkuyu'yu yapacak şirket soruşturma altında"
Batu, tarihi kazalarla dolu olan nükleer santrallerin tarihinin aynı zamanda yolsuzluklarla, rüşvetle dolu olduğuna dikkat çekti.
"AKP hükümeti Akkuyu'da yapılacak nükleer santralin 'en ileri teknolojiye sahip, depreme ve uçak çarpmasına dahi dayanıklı 'bırak git' reaktörlerinden' olacağını iddia ederken, santralin yapımı için anlaştığı Rosatom şu anda Rusya Federal Savcılığı'nın soruşturması altında.
"Şirket yolsuzlukla ve nükleer reaktörler için adi malzeme satmakla suçlanırken, şirketin satın alma müdürü, makine yapım tesisi için düşük kalitede hammadde satın almak ve geriye kalan parayı kendinde tutmakla suçlanarak tutuklandı.
"Rosatom ile yapılan sözleşme ise 'yap işlet ve santralin sahibi ol' modeline dayanıyor. Rus şirketi nükleer santrali hem finanse edecek hem işletecek hem de sahibi olacak. Bu koşullar altında Rosatom şirketinin, maliyet yatırımlarını azaltmak ve inşaat süresini kısaltmak için elinden geleni yapacağı da aşikâr."
Dünya nükleerden vazgeçiyor
Dünyanın nükleer santraleden vazgeçtiğine dikkat çeken Batu, şu bilgileri aktardı:
"Japonya, 54 nükleer reaktöründen vazgeçti. Almanya yedi nükleer santralini kapattı. İsviçre, beş nükleer santralini kapatma kararı alırken, üç yeni nükleer reaktör planını iptal etti.
İtalya'da yapılan referandumda halkın yüzde 95'i nükleer santral istemediklerini söyledi. Bulgaristan, Rosatom şirketi ile yaptığı santral projesini ekonomik sebepler ve Rusya'ya artan enerji bağımlılığı nedeniyle iptal etti."
Türkiye'nin yüzde 64'ü nükleer istemiyor
Batu, Türkiye'de de durumun farklı olmadığını Türkiyelilerin yüzde 64'ünün nükleer istemediğini, nükleeri güvenli bulmayanlar da eklenince bu oranın yüzde 73'e çıktığını belirtti.
"Rüzgâr, güneş, jeotermal, dalga gibi yenilenebilir enerji kaynakları dururken felakete yol açma potansiyeline sahip, tehlikeli, maliyetli, yüzyıllarca olağanüstü koşullarda saklama zorunluluğu olan atıklar üretecek nükleer enerjiyi istemiyoruz."
Çernobil Kazası'nda neler oldu?
26 Nisan 1986'da Ukrayna'da, Çernobil Nükleer Santrali'nin dört numaralı reaktörünün üzerindeki 500 ton ağırlığındaki masif çelik kapak gökyüzüne fırlarken, büyük miktarda radyoaktif serpinti yirmiyi aşkın ülkeyi etkiledi.Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından binlerce kat fazla radyasyon toprağa, havaya, denize karıştı. Nükleer santral sahibi ve Rus devlet yetkilileri önce kazayı, sonra da kazanın sonuçlarını gizlemeye çalıştı. (NV)