Antalya Nükleer Karşıtı Platform Antalya kıyılarına 180 kilometre uzaklıkta kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin içerdiği riskler arasında bölgedeki endemik bitkilerin yok olmasının da yer aldığını bildirdi.
Platformun "Akdeniz'i Seviyoruz, Nükleere Vermiyoruz!" kampanyası çerçevesinde konuşan Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği Başkanı Orman Yüksek Mühendisi Dr. Mehmet Ali Başaran'ın verdiği bilgilere göre, Türkiye endemik sayı açısından dünyada beşinci durumda.
"Türkiye endemizm oranı açısından dünya dördüncü, endemik sayı açısından dünya beşincisidir" diyen Başaran bu yapının en büyük bölümünün Akdeniz bölgesinde olduğunu da hatırlatarak bölgeye nükleer santral yapılamayacağını belirtti.
"Türkiye'de yayılış gösteren bitki türlerinin sayısı, Avrupa kıtasının tümünde yayılış gösteren bitki türlerinin sayısına yakındır."
Endemik bitki sayısı açısından dünyada ilk sırayı alan Avustralya kıtası alıyor. Madagaskar Adaları ikinci, Çin üçüncü, ABD dördüncü, Türkiye beşincisi sırada.
Endemizm oranından bakılırsa Türkiye yüzde 33.3'lük oranı ile ABD'nin önüne geçerek dördüncü sırayı alıyor.
Türkiye'de günümüzde 11.660 adet bitki taksonu bulunuyor. Sadece endemik bitkilerin sayısı ise 3600'ün üzerinde.
Toplantıda, hiçbir ülkenin Akdeniz kıyısında hiçbir nükleer santrali olmamasına da dikkat çekildi.
Antalya Nükleer Karşıtı Platform da nükleer santralin kurulmasıyla ortaya çıkacak radyasyon yayılması olasılığını değerlendirdi. Radyasyonun hava, rüzgar ve deniz suları yoluyla da yayılabileceğini ve bu şart altında tüm bu bitkilerin ve endemiklerin çoğunun yol olacağını açıkladı. (YY)