Greenpeace ve Nükleer Karşıtı Platform üyeleri Akkuyu nükleer santrali için üçüncü kez sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı sırasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde protesto gösterisi yaptı.
Greenpeace üyeleri toplantıya da katılarak ÇED raporuna itirazlarını belirtti ve raporun onaylanmaması için toplanan 250 bin imzayı verdi.
İtirazlar
Greenpeace’in ÇED raporuna itirazları ana hatlarıyla şöyle:
* Nükleer kaza halinde ortaya çıkacak zararın sorumlusunun kim olacağı sorusuna cevap verilmiyor. Bu konu Türkiye’deki mevcut hukuki mevzuatta da belirsiz.
Tahmini bilgiler
* Henüz dünyada denenmemiş bir reaktör tipi kullanılacak ve rapor da buna dayalı tahminlerle yazılmış durumda.
Atık sorunu
* Atıkların Boğazlar yoluyla Rusya’ya gönderilmesi durumunda oluşabilecek riskler raporda belirtilmiyor. Atıkların Türkiye’de depolanması durumunda karşılaşılabilecek riskler ve bunlara dair önlemlere ise yer verilmiyor.
Acil durum planı
* Acil durum planı sadece 5 kilometre çapını kapsıyor. Oysa bir kaza olması durumunda Türkiye'nin tamamı ve komşu ülkeler de radyasyondan etkilenecek.
Fukuşima dersleri
* Sismik araştırmalar, sel ve tsunami gibi etkilerin ise inşaat lisansı ile birlikte değerlendirilecek olması, Fukuşima kazasından sonra alınan derslerin Akkuyu ÇED raporuna yeterince entegre edilmediğinin bir göstergesi. (YY)