Fotoğraf: NKP İstanbul Twitter hesabı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Fukuşima Nükleer Felaketi'nin 10'uncu yıl dönümünde (11 Mart) Mersin'de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali önünde basın açıklaması yapmak isteyen Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyelerine açılan davada karar çıktı.
Gülnar Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci duruşmada mahkeme, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek" iddiasıyla yargılanan 17 nükleer karşıtı hakkında beraat kararı verdi.
Durşmaya, yargılananlar arasında bulunan HDP Ekoloji Eş Sözcüleri Menekşe Kızıldere ile Naci Sönmez, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak ve İHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı Zeynep Benli ile birlikte NKP üyeleri ve avukatlar katıldı.
"İşlenmemiş bir suçdan dolayı buradayız"
HDP Ekoloji Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere savunmasında, "İşlenmemiş bir suçdan dolayı burada olmak üzücü bir durumdur. Ama dışarıda o kadar suç varken, doğayı sahip çıkanların yargılanması gerçekten üzücü bir durum. İddianame konulan şey suç değil, anayasal haktır. Fukuşima faciasının yıl dönümünde balon uçurmak istedik" dedi.
"Çevreye sahip çıktığımız için ceza alacaksak alalım"
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak da, etkinlik yapmanın anayasal hak olduğunu belirterek, "Bu ülkenin toprağına, suyuna, doğasına ve çevresine sahip çıktığımız için ceza alacaksak alalım. Bizler her koşulda çevreyi savunmaya devam edeceğiz" dedi.
NKP'nin önceki dönem sözcüsü Aycan Özkan ise, Fukuşima faciasının yıl dönümünde balon uçurmak için davet yaptıklarını ve bundan dolayı haklarından dava açılmasının hukukunun geldiği boyutu gösterdiğine dikkat çekti.
Savunma yapan avukat Sevim Küçük, sanıkların ifadesi alınmadan oluşturulan iddianamenin mahkemenin geri iade etmemesine tepki gösterdi.
Herkesin önceden izin alınmaksızın herkesin gösteri ve yürüyüş yapması anayasal hak olduğuna vurgu yapan Küçük, yargılamaya bir an önce son verilerek tüm sanıklar için beraat kararı verilmesini talep etti.
Savunmaların ardından savcılık mütalaa verdi. Anayasa 34. maddesi ve AİHS 11. maddesine vurgu yapan savcı, yapılan etkinliğin barışcıl olduğunu ve "48 saat önce bildirmeme" uygulamasının ağır bir uygulama olduğunu belirterek, yargılananlar hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.
Mahkeme başkanı, yapılanın barışcıl bir hak olduğunu belirterek, yargılananlar hakkında beraat kararı verdi.
Ne olmuştu?
Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, Fukuşima Nükleer Felaketi'nin 10'uncu yıl dönümünü anmak ve de nükleer santralin zararlarına dikkat çekmek amacıyla Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) yapıldığı yerde basın açıklaması yapmak istemişlerdi.
Söz konusu basın açıklaması, güvenlik görevlilerinin müdahalesi sonucunda engellenmiş ancak gerçekleştirilemeyen açıklamaya rağmen eylemcilere dava açılmıştı.
17 Nükleer Karşıtı Platform üyesi, yapmadıkları eylem için 25 Ekim tarihinde 18'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde ifade vermişti. Nükleer karşıtları, güvenlik güçleri tarafından eylemin engellendiğini ifade ederek, beraatlerini talep etmişlerdi. (KÖ)
Fukuşima'da ne oldu?
|
*Kaynak: MA, Yeşil Gazete