“İklim krizini durdurmak için enerji üretimi ve tüketiminde radikal değişikliklere gideceğiz. Petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçecek, enerji tüketimini azaltacağız. Enerjiyi ne amaçla tükettiğimizi daha fazla sorgulayacağız,” denilen rapor, son bir yılda Türkiye ve dünyadaki nükleer enerji gelişmelerini özetliyor.
Nükleer enerjiyle ilgili gelişme ve gündemlere verilerle açıklık getiren raporda öne çıkan başlıklar küresel ölçekte şöyle:
• 1996’da dünyada çalışabilir 437 nükleer reaktör varken 2022’de bu sayı 441 oldu.
• 2022 sonunda Almanya kalan son 3 nükleer reaktörünü de kapatarak, G7 ülkeleri içinde İtalya’dan sonra ikinci nükleersiz ülke olacak.
• Dünya ve Birleşik Krallık, Fransa ve ABD nükleer enerjiden vazgeçme kararı almayan, nükleer enerjiyi savunanların örnek gösterdiği üç ülke.
• Nükleer santrallardan üretilen elektrik miktarı son 20 yılda kayda değer bir artış gösteremedi ve artan elektrik arzı içinde payı azaldı.
• Beş yıl önce Fransa’da nükleer enerjinin payını azaltacağını söyleyen Macron hükümeti, seçim öncesi yeni nükleer reaktörler yapacaklarını açıkladı.
• Ukrayna’nın işgaliyle Çernobil ve santraldaki nükleer atıkların yarattığı tehlike tekrar gündemde.
Türkiye’nin nükleer ile ilişkisi
Rapor, dünyadaki gelişmelere baktıktan sonra yüzünü Türkiye’ye dönüyor ve yine güncele dair verilerle bir panorama çıkarıyor.
Pandemi nedeniyle sokak protestolarının uzun süredir yapılamadığına dikkat çeken raporda Türkiye’ye dair önemli başlıklar şöyle:
• Koronavirüs salgını nedeniyle büyük çaplı sokak protestoların uzun süredir yapılmadığı Türkiye’de, yaptırımların azalmasıyla birlikte nükleer karşıtlarının yazılı ve sözlü basın açıklamaları artmaya başladı.
• Akkuyu Nükleer Santralı’nın deprem riskine karşı yeterince değerlendirilip değerlendirilmediği gündemde.
• Nükleer santral yapımı konusunda üç yerin adı geçiyor: Mersin-Akkuyu, Sinop ve Kırklareli-İğneada.
• Akkuyu’da yapımı süren nükleer santral projesinin tüm hissedarları Rusya Federasyonu’na bağlı şirketler.
• Gaziemir’de bir kurşun fabrikasında ortaya çıkan radyoaktif maddelerin tespit edilmesinin üzerinden 15 yıl geçti.
Nükleere hayır
Raporda yer alan bir başka veri ise, Konda’nın Aralık 2021 tarihli İklim Değişikliği Algısı adlı araştırmasına ait. Araştırmaya göre hükümetin nükleer enerji ısrarına ve süregelen inşaatlarına rağmen kamuoyunun nükleer enerjiye bakış açısı değişmedi.
Nükleer enerjinin Türkiye genelinde en az oranda tercih edilen elektrik üretim kaynağı olduğu ortaya çıktı.
Raporun tamamını okumak için tıklayın.
(TY)
YENİ RAPOR
Nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payı düşüyor
Ekosfer Derneği Çernobil’in 36. yılında “Nükleer Enerji ve Türkiye-2022” raporunu yayımladı.
ilgili haberler
Hak odaklı, çok sesli, bağımsız gazeteciliği güçlendirmek için bianet desteğinizi bekliyor.