Nükleer Enerji Yasası tekrar Meclis gündemine geldi. Nükleer karşıtları gelişmeye tepkili. Nükleer santral kurulmasına karşı çıkan platform üyeleri, 100 bin imzalı bir dilekçeyi Meclis Başkanlığı’na sundu.
Nükleer Enerji Yasası’na karşı 100 bin imza
İstanbul’da da Galatasaray Meydanı’nda toplanan Nükleer Karşıtı Platform "Türkiye’de enerji alanında eksik olan, ne yeni ve yenilenebilir enerji kaynak potansiyeli, ne bilgi, ne para, ne de insan gücü. Eksik olan bu unsurların akışını yönlendiren, çıkarılan yasalarla dengede tutan, stratejik planlama ilkeleri ve uzun vadeli yatırım projeleri" dedi.
Açıklamada, Türkiye’de enerji santrali kurulmasına “Hayır” diyen 100 bin kişinin imzasını TBMM’ye taşıyan meslek odaları, demokratik kitle örgütleri, sendikalar, siyasi partiler, bilim insanları ve her kesimden duyarlı kişilerin oluşturduğu “Nükleer Karşıtı Platform”un, milletvekillerine Türkiye’nin nükleer enerji santraline gereksinimi olmadığını ilettiği belirtildi.
TÜRÇEP: Nükleer enerji, nükleer silahların yayılmasına zemin sağlıyor
TÜRÇEP nükleer teknoloji ihracı ve nükleer teknolojinin yaygınlık kazanması nükleer silahların yayılması riskini de önemli ölçüde arttırdığı görüşünde. "Dünyanın enerji ihtiyacı, güneş enerjisiyle ısıtma ve elektrik üretme tesislerinden, rüzgâr santrallerinden, barajlardan ve organik atıklardan enerji üreten farklı teknolojilerden karşılanabilir" diyen TÜRÇEP "Uranyum kısa bir süre sonra tükenecek, peki ya sonra?" diye soruyor:
"Kaynağı sınırlı olan fosil yakıtlar gibi nükleer enerji de sonu olmayan bir yoldur." (EZÖ/NZ)