Alanya'yı 100 bin nüfusun altındaki Serik ve Manavgat'la aynı statüye sokan sonuca duyulan tepki büyüyor.
DİE'nin MHP'li bakana bağlı olduğuna da dikkat çekiliyor.
Alanya'dan 50 bin 915 kişiyi silerek nüfusun yüzde 37.9 oranında küçülmesi sonucunu getiren DİE açıklaması, Alanya'nın devletten alacağı ödeneklerden yıllık 2.5 trilyon lira kaybetmesine neden oldu.
DİE'nin açıklaması, Alanya için şu sonuçları da beraberinde getirdi:
* Alanya'da 31 olan Meclis üyesi sayısını 25'e düşürdü. Buna bağlı olarak, resmi kurum ve kuruluşlardaki kadroların da azaltılması gerekecek.
* Devlet yatırımlarından da Alanya daha az pay alacak.
* Beldelerin nüfusunu da DİE yüzde 37 oranında düşürdü, 76 bin 731 kişiyi sildi.
* Beldelerin devlet ödeneklerinden alacağı paydan kaybı, yaklaşık 4 trilyon lira.
* DİE'nin Alanya'dan 50 bin 915 kişiyi silerken Manavgat'tan 6 bin kişiyi silmesi "Siyasi oyun"olarak değerlendiriliyor.
1997 yılında yapılan sayımlarda 110 bin 100 olarak resmi kayıtlara geçen Alanya nüfusunun, üç yıl sonra yapılan sayımlarda 83 bin 481 olarak belirlenmesi ise şöyle yorumlandı: "Alanya'nın sürekli göç alan bir şehir olduğu gerçeğinin üzerini kapatıldı."
15 belde arasında nüfus artışı kaydedilen tek belediye ANAP'lı Çikcilli belediyesi. Çikcilli'nin 6.036 olan nüfusu, 6.609'a yükseltildi.
Emişbeleni belediye olma hakkını kaybetti
* En az azalma ise yüzde 3,5 oranı ile Türkler Belediyesi'nde oldu.
* DİE, 6.704 olan Emişbeleni nüfusunu yüzde 76'lık bir düşürmeye tabi tutarak 1598 yaptı. Böylece 98 yılında ilk kez seçime katılan Emişbeleni 2 bin barajının altında kalarak belediye olma hakkını kaybetti.
* DİE'nin resmi nüfus sayım sonuçlarına göre: 47 bin 527 olan MHP'li belediye Konaklı 30 bin 013'e, ANAP'lı Oba 25 bin 828'den 13 bin 690'a, ANAP'lı Tosmur 11 bin 052'den 4 bin 473'e, MHP'li Mahmutlar beldesi 23 bin 121'den 17 bin 014'e düşürüldü.
Resmi sonuçlarda MHP'li beldelerdeki nüfus azaltmalarının, diğer siyasi partili beldelere göre daha az olduğuna dikkat çekildi.
Siyasiler ne dedi?
ANAP İlçe Başkanı Şevki Türktaş, Alanya'nın sürekli göç alan bir şehir olduğunu belirterek, 83 bine düşürülen sayım sonucu karşısında şok geçirdiklerini belirtti:
"Sürekli göç alan turistik bir ilçe nasıl oluyor da 97 nüfus sayımından daha düşük çıkartılıyor? Manavgat ödüllendiriliyor, Alanya cezalandırılıyor mu? Cezalandırılıyorsa bu neyin cezası ? Merak ediyoruz. Yoksa birileri Alanya üzerinde siyasi bir oyun mu oynuyor. Bu sonuçlar karşısında Alanya gerekeni yapacaktır. Alanya sahipsiz değildir."
MHP'li: Resmi belge olmadan konuşmam
* Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Teşkilat Başkanı Hüseyin Yıldız, Alanya'nın resmi nüfus sayımı sonuçlarının henüz kesinleşmediğini ifade etti. Şu anda sadece 41 ilin nüfus sayımı sonuçlarının kesinleştiğini ve bunların içinde Antalya'nın olmadığını belirten Yıldız, "Elimde her hangi bir resmi belge olmadan konuşmam" dedi.
Yıldız, "Varolan nüfus düşürülmez. Alanya'nın nüfusu gerçekten 83 bin ise, bizim yapabileceğimiz bir şey yok" dedi.
"İmkansız, itiraz etmek lazım"
* Demokratik Sol Parti İlçe Teşkilat Başkanı Aydoğan Açarlar, 138 bin olan Alanya nüfusunun 83 bine düşürülmesini imkansız olarak değerlendirdi:
"Ya önceki sayım sonuçları yanlış, ya da şimdiki. Alanya sürekli olarak göç alan bir şehir. Özellikle Marmara depreminden sonra sürekli göç aldık. Otel, işyeri ve çalışan sayısı ise her geçen gün arttı. Yani böyle bir sonuç çıkması imkansız gözüküyor. Bu sonuca itiraz etmek lazım."
Yeni Alanya Gazetesi'nde nüfus sayımının düşürülmesi ile ilgili haberleri TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Metin Şahin'e de gönderdiklerini ifade eden Açarlar, "Sayım sonuçlarının şüphe uyandıracak şeyler olduğunu Şahin'e ilettik" dedi.
Alanya Öksüz kaldı
DYP Antalya Eski Milletvekili Hayri Doğan ise, Alanya'nın öksüz kaldığını belirterek şöyle dedi:
"Böyle şey olmaz. Alanya her geçen gün büyüyen bir turizm ilçesi. İl kabuğunu bile aşmış bir ilçe nasıl olur da, 97 sayımından daha gerilerde olur. Sonuç çok ilginç, arkasını aramak gerekir." (NU)