* Fotoğraf: kubia / fragdenstaat.de
"Bilgi özgürlüğü portalı FragDenStaat" ile Alman İkinci Televizyon Kanalı'ndan (ZDF) Jan Böhmermann, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne ilişkin gizli belgeleri "NSU dosyaları" adı altında 28 Ekim'de yayınlanan "ZDF Magazine Royale" programında ifşa etti.
30 yıl süresince halka açıklanmaması öngörülen "gizli" ibareli belgelerin yayınlanması ise dün (31 Ekim) yargıya taşındı.
Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı (LfV), sekizi Türkiyeli 10 kişiyi öldüren NSU örgütüne ilişkin söz konusu raporun yayınlanmasının ardından "kimliği belirsiz kişiler hakkında suç duyurusunda" bulunduklarını açıkladı.
LfV'nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gizli belgelerin "yasadışı bir şekilde başkalarına verilmesinden dolayı kimliği belirsiz kişiler hakkında suç duyurusunda" bulunulduğu ifade edildi.
Olayla ilgili soruşturmanın Hessen Eyalet Kriminal Dairesince yapılacağı aktarılan açıklamada, suç duyurusunun belgelerin "yayınlanmasıyla değil, yasadışı bir şekilde başkalarına verilmesiyle" ilgili olduğu kaydedildi.
Dosyaların Hessen Eyalet Meclisi'nde kurulan ve NSU örgütünün faaliyetlerini araştıran iki araştırma komisyonuna eksiksiz olarak sunulduğuna işaret edilen açıklamada, Hessen Eyalet Meclisi Anayasayı Koruma Teşkilatı Kontrol Komisyonu üyesi milletvekillerinin bu belgelere her zaman erişebildiği, ayrıca belgelerin Federal Kriminal Dairesine, Federal Başsavcılığına ve Hessen Eyaleti Kriminal Dairesine de verildiği belirtildi.
"İnanılmaz hızlı ve aktif..."
Belgelerin yayınladığını 28 Ekim'deki "ZDF Magazine Royale" programında duyuran Jan Böhmermann, suç duyurusu kararına sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak tepki gösterdi.
Böhmermann, Twitter'dan paylaştığı mesajında, "Hessen Anayasayı Koruma Teşkilatı; inanılmaz hızlı ve aktif..." dedi.
Erstaunlich schnell und aktiv, der Hessische Verfassungsschutz ... https://t.co/iM1QqdLmbt
— Jan Böhmermann @[email protected] (@janboehm) October 31, 2022
Ne olmuştu?
Alman İkinci Televizyon Kanalında (ZDF) yayınlanan "ZDF Magazine Royale" programının sunucusu Jan Böhmermann, 28 Ekim tarihli programda, belgelerin yayınlandığını duyurarak, "Raporda NSU ile ilgili açık olan soruların cevaplarını, olayın örtbas edilmesine ilişkin kanıtları veya cinayetlerde Anayasa Koruma Teşkilatının rolü olduğuna dair delil bulmayı umut eden herkes hayal kırıklığına uğrar" değerlendirmesine bulunmuştu.
Böhmermann, değerlendirmesinde, raporda aşırı sağla ilgili 201 dosyanın eksik olduğunun yer aldığına da dikkat çekmişti.
Ekleriyle birlikte 173 sayfadan oluşan rapor, Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatında (LfV) 2012'deki dosyaların incelenmesine ilişkin sonuç raporu" başlığını ve 20 Kasım 2014 tarihini taşıyor.
"NSU dosyaları" olarak adlandırılan rapor için güvenlik kurumlarının çalışma yönetimlerinin korunması gerekçe gösterilerek 120 yıl gizlilik kararı alınmış, daha sonra bu süre 30 yıla düşürülmüştü.
NSU nedir? Yargı sürecinde ne oldu?
Almanya'da 2000-2007'de sekizi Türkiyeli 10 kişiyi öldüren, en az iki bombalı saldırı düzenleyen ve 15 banka soygunu gerçekleştiren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı.
Neonazi örgütün, yıllarca Almanya güvenlik birimlerince tespit edilememiş olması, NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleri ile ilişki kurduklarının ortaya çıkması, Almanya'da büyük tartışmalara yol açmıştı.
Almanya iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatında aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin 4 Kasım 2011'den birkaç gün sonra imha edilmesi de büyük kuşku yaratmıştı.
NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, ikilinin intihar ettiği öne sürülmüştü.
Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde 2013'te başlayan NSU örgütü davasında karar 11 Temmuz 2018'de açıklanmış, baş sanık Beate Zschaepe ömür boyu hapse çarptırılmış, örgüte yardım ve yataklık yapan 4 sanık da 2,5 ile 10 yıl arasında hapis cezası almıştı.
NSU örgütünü ve karanlık bağlantılarını aydınlatmak için Federal Meclis'te ve birçok eyalet meclisinde araştırma komisyonları kurulmuş ancak var olan kuşkular burada yapılan araştırmalarla da giderilmemişti. (SD)