448 günlük Novamed kadın grevini anlatan "Kadınlar Grevde" belgeseli İstanbul'dan sonra Antalya'da Novamed işçilerinin katılımıyla gösterildi.
Belgeselin yönetmenleri Feryal Saygılıgil ve Güliz Sağlam'ın da katıldığı gösterim Muratpaşa Belediyesi'nde dün gerçekleştirildi. İşçi eşlerinin de katıldığı belgesel gösteriminde yaklaşan sözleşme süreci de değerlendirildi.
Gösterimin ardından yönetmenlere söz verildi. Saygılıgil belgeselin yapımı sırasında yaşadıklarını, grevin kendisi için ne anlama geldiğini anlatarak konuşmasına başladı ve Novamed grevinin hala ilgi gören bir grev olduğunu söyledi.
"Burası insanların çok şey beklediği bir yer, çok anlam yükleniyor. Bunu da hak ediyor. Burada mücadeleye devam etmek gerekiyor. Sizlerden çok şey öğrendik. Bizim yaşamımızda başka bir yer kazandınız" dedi.
Sağlam da uluslararası bir kadın toplantısını işçilere aktararak "Sri Lanka'daki serbest bölgeye 22 yıllık mücadeleden sonra sendika girebilmiş. Bu yüzden bir günde olmayacak. Devamını getirmek lazım" dedi.
İşçilerin alkışla karşıladığı bu konuşmalardan sonra işçiler ve eşleri söz aldı. İşçiler yeni sözleşme dönemine girerken hala fabrikada baskıların sendikasız işçiler üzerinde sürdüğünü, buna karşın müdürlerinin sendikalı işçilerin gücünden hala çekindiğini, müdürlerin sendikanın yetkisinin bitmesini beklediğini, hala zam oranlarını açıklamadığını belirtttiler.
Söz alan işyeri temsilcileri de fabrikadaki baskılara karşın sendikasız işçilere yönelik örgütleme çalışmalarının sürdüğünü belirterek sendikalı arkadaşlarından da katkı ve destek beklediklerini belirttiler; "Yeni sözleşme sürec inde de başaracağız, sadece sizlerden destek bekliyoruz. Grevde başardık, yine başaracağız" dediler.
Novamed grevi
İşçiler 26 Eylül 2006'da greve gitmişti. Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar örgütlenerek Novamed İşçileriyle Dayanışma Platformu'nu kurmuş ve işçilere destek olmuştu. Petrol-İş'in bağlı olduğu Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) şirkete uluslararası işçi örgütlerince de baskı yapılmasını sağlamış, grevi uluslararası alana taşımıştı.
Grevdeki kadınların talepleriyse şöyleydi:
- Sendikal örgütlülüklerinin tanınması, iş güvencelerinin garanti altına alınması. "İnsanca" koşullarda çalışabilmek. Daha yüksek bir ücretle çalışmak. Akort çalışmanın ortaya çıkardığı karper tünel sendromu gibi hastalıklarla mücadele edebilmek, zehirli solüsyonlar solumadan sağlıklı koşullarda çalışmak. Çalışırken tuvalete gitmek gibi ihtiyaçlarını baskı altına almamak. Şefleri ya da yöneticileri tarafından aşağılanmamak.