İki aylık edebiyat dergisi Notos'un Mart-Nisan sayısı çıktı. 90. sayıda yayıncılık ve edebiyat dünyasının en önemli sorunlarından biri olan "çeviri" konusu ele alınıyor.
Kapak konusu: Çeviri sorunları - Nedir, ne değildir.
Türkiye'de bir yıl içinde yayımlanan kitapların yarısının çeviri olduğu düşünülürse onca çevirinin niteliğini, edebiyat çevirisinin ve çevirmenlerin sorunlarını irdelemek gerektiğine inanan Notos'un hazırladığı dosyada Ülker İnce, Celâl Üster, İlknur Özdemir, Seçkin Selvi, Saliha Nilüfer, Işık Ergüden, Armağan Ekici, Tomris Uyar, Süleyman Doğru, Tahsin Yücel, Savaş Kılıç, Sabri Gürses ve Hulki Aktunç'un yazıları; Selçuk Demirel, Virginia Elena Patrone ve Hazal Özkırımlı'nın desenleri yer alıyor.
Notos'un bu sayısında 2007'de Türkiye'den on dört fizikçinin neredeyse tüm makalelerinin intihal ürünü olduğunu ortaya çıkaran ODTÜ'lü ekipte yer alan Prof. Dr. Bahtiyar Özgür Sarıoğlu'yla fizik eğitimi, fiziğin günlük hayattaki karşılığıyla ilgili bir söyleşi var.
Günümüz edebiyat dünyasına ve güncel kitaplara dair Nefise Kahraman, Fatih Balkış, Alper Güngör, Esin Akşar ve Yalın Gündüz'ün yazıları Aganta bölümünde yer alıyor.
Bir Yazarın Seçtikleri bölümünde ise Ayşegül Devecioğlu okunmasını zorunlu gördüğü kitapları, Mustafa Çevikdoğan ise en çok etkilendiği yazarı nedenleriyle birlikte Notos'a anlatıyor.
Sine Ergün ve Cihan Çakan kısa sorulara kısa yanıtlarla kendi yazarlık serüvenlerini ve yayımlanan son kitaplarını anlatıyor.
Foto-Yazı bölümünde Gönül Ocak'ın fotoğrafını Kadir Işık kısa bir anlatıyla yorumluyor.
Kitaplık bölümünde Nihat Dağlı Nazan Bekiroğlu'nun "Kehribar Geçidi" adlı romanını, Banu Yıldıran Genç İhsan Çankaya'nın "Şener Büyüktürk'ün Sergüzeşti" adlı romanını, Esra Ertan Stanley Crawford'un "Bayan Unguentine'nin Seyir Defteri" adlı romanı inceliyor.
Bu sayıda öyküleriyle yer alan yazarlar: Ted Plantos, Hasan Özkılıç, Aylin Sökmen, Semih Gümüş, Çağatay Yılmaz, Erkut Özal, Çiğdem Tunaşat, Işıl Madak, Esin Kıroğlu, Mehmet Fatih Özbey, Hilal Özdemir, Neşe Şen.
Notos'tan genç yazarlara çağrı
Notos'un her sayısında duyurulan bir konuda yazılan öykülerin değerlendirilmesi sonunda seçilen bir öykü, dergideki öteki öykülerle birlikte yayımlanıyor.
Notos bu çağrıyı şu cümleyle yapıyor:
"Öykü yazma tutkunuzu yönlendirebileceğiniz bir alan, kendinizi dışavurabileceğiniz bir zemin bulamıyor, yazdıklarınızın nasıl değerlendirileceğine karar veremiyorsunaz, Notos sizin için uygun bir yol açıyor."
Bu sayıda William Eugene Smith'in bir fotoğrafı üzerinden öyküler bekleniyor: Bu fotoğrafın öyküsünü yazar mısınız?
Katılımcılar, öykülerini [email protected] adresine gönderebilir. Yazılacak öyküler 400-900 sözcük arasında olmalı. Son katılım tarihi 1 Nisan 2022. Seçilen kişiye bir yıllık Notos aboneliği ve Notos Kitap'tan kitap armağan edilecek.
(AÖ)