*Halil Altındere "Sultanın Drone'lu Cülus Töreni, 2018"
Farklı coğrafyalardan 14 sanatçının eserlerini bir araya getiren "Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür"" Pera Müzesi'nde açıldı.
Sergideki eserler, ekonomik eşitsizlik, toplumsal cinsiyet, zorunlu göç gibi konular üzerinden "güncel minyatür"ü sorguluyor. 17 Ocak'a kadar ziyarete açık kalacak sergide heykelden videoya, tekstilden yerleştirmeye çeşitli formlarda eserler yer alıyor.
Imran Qureshi "Ilımlı Aydınlanma", 2009
Azra Tüzünoğlu ve Gülce Özkara'nın küratörlüğünde hazırlanan "Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür" adlı sergi, Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan gibi farklı coğrafyalardan 14 sanatçının 40'ı aşkın eserini bir araya getiriyor.
Serginin sanatçıları arasında; Hamra Abbas, Rashad Alakbarov, Halil Altındere, Dana Awartani, Fereydoun Ave, CANAN, Noor Ali Chagani, Cansu Çakar, Hayv Kahraman, Imran Qureshi, Nilima Sheikh, Shahpour Pouyan, Shahzia Sikander ve Saira Wasim gibi günümüz sanat dünyasında kendine yer edinmiş isimler yer alıyor.
Hayv Kahraman "Nabog, 2014"
Günümüzde minyatürün yeniden teorik bir potansiyel kazandığına dikkat çeken Azra Tüzünoğlu ve Gülce Özkara, serginin amacını, "minyatürü yalnızca tarihsel bir nesne olarak görmekten çıkarmak, eşsiz bir sanat formu olarak ele almak ve teorik potansiyelini vurgulamak" şeklinde özetliyor.
Küratörler, serginin çerçevesine ilişkin ise şu bilgileri paylaşıyor: "Heykelden videoya, fotoğraftan yerleştirmeye çeşitli yöntemler ile minyatürü yüzyıllar boyunca ikamet ettiği kitaplardan çıkarıp boyutlandıran sanatçılar, bu pratiğin günümüz dünyasında nasıl yaşayabileceğinin araştırmasını yapıyor. Sergide yer alan eserler, minyatürü zamanda donduran ve kültürel bağlamından koparan nostaljinin karşısında harekete geçmeyi savunuyor."
Saira Wasim "Sessiz Talep", 2018
Bugün sahte bir geçmişe özlem duyan söylemler çoğalırken, daha iyi bir gelecek ve şimdi için belki de geçmişi sorunsallaştırmak gerekiyor. Küresel düzeyde etki eden bu yerel söylemler bugün kültürlerarası ve uluslararası düşünmenin aciliyetini ortaya koyuyor. Yaratıcı direniş biçimlerini dünyanın birçok yerinde gözlemlerken, dünyaya bakış açımızın güncellenmesi gerekiyor, tıpkı minyatürün güncellendiği gibi."
Rashad Alakbarov "Minyatür (Prens kitap okuyor)", 2013
"Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür", modernitenin içinden yeniden doğarak farklı bir biçime bürünen, klasik tanımından uzaklaşmış, yaşayan, günümüze ait bir sanat formuna dönüşen 'güncel minyatür'ü ve onun dinamiklerini sorguluyor.
(AÖ)