Norveç’te, yeni eğitim yılının başlangıcı olan 11 Ağustos'tan itibaren kamuya ait lise ve dengi okullarda çalışan 5 bin 500 civarında öğretmen, 6 saatlik işgünü talebiyle greve gitti. Eğitim Sendikası (Utdanning Forbundet) çarşamba gününden sonra 2 bin 200 üyesinin daha greve gideceğini açıkladı.
Öğretmenler ülkenin değişik kentlerinde kitlesel eylemler düzenleyip grev standları açıyorlar.
33 öğretmenin greviyle başladı
Öğretmen İşverenleri Sendikası (KS)* ve Eğitim Sendikası arasında geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleşen görüşmelerde Eğitim Sendikası, öğretmenlerin işgününün 6 saate indirilmesini talep etmişti. Talebin kabul edilmemesi üzerine Bergen’de 33 öğretmen 1 Hazirandan itibaren greve başladı. Sendika lideri Ragnhild Lied, bunun işverene yönelik güçlü bir uyarı olduğu değerlendirmesini yapmıştı.
İki sendika arasında devam eden görüşmeler, geniş katılımlı bir grevle sonuçlandı. “Öğretmenler, öğrencilerine en faydalı olacakları biçimde çalışma olanaklarına sahip olmalıdırlar” diyen Lied bu grevin, bir öğretmen başkaldırısı olduğunu vurguluyor.
Neden 6 saat
Norveç’te kamu okullarında çalışan öğretmenler günde 7,5 saati okulda geçiriyorlar. 6 saat olmasını talep ettikleri işgününde, zorunlu olan saatlerden arta kalan zamanı olabildiğince kendileri belirlemek istiyorlar. Çalışma saatlerinin, yerel yönetimin beklentileri doğrultusunda rapor yazarak geçirilmesi yerine öğrenciye ayrılması ve çalışma biçimlerinde okul yönetimi yerine kendilerinin belirleyici olması, diğer talepleri. Eğitim Sendikası, KS’nin önerdiği anlaşmanın, öğretmenlerin çalışma koşullarına ilişkin sorunları çözmekten çok uzak olduğuna dikkat çekiyor.
Öğretmenlerin okulda daha uzun, öğrenciyle daha kısa zaman geçirmelerindense çalışma saatlerini öğrenciye ayırmalarının eğitim ortamının niteliğini arttıracağına vurgu yapıyor. (BC/HK)
* Bir işveren örgütlenmesi olan KS, yerel yönetimlerin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir birlik. (En uygun sözcük "birlik" olacak sanırım) Ancak tüzük olarak işveren sendikası tüzüğüne sahip. Norveç'te devlet okulllarında çalışan öğretmenler, yerel yönetimlere bağlı çalışıyorlar. Merkezi bir kuruma bağlı değiller. Anlaşmalarını da onların sendikasıyla, birliğiyle yapıyorlar.