Norveç Kralı St. Olav'ın* anısına Trondheim şehrinde düzenlenen 51. St. Olav Festivali 3 Ağustos'a kadar sürecek ve bu yılki iki temasından birisi İstanbul Şehri, diğeri ise 2013 yılının Norveçli kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 100. yılı nedeniyle "kadın hakları".
Festivalin Türkiye'den de bir çok konuğu var: Türk musikisi ile klasik barok müziğini harmanlayan Pera Ensemble grubundan Mehmet Cemal Yeşilçay, Volkan Yılmaz, Serkan Mesut Halili ve kısa bir süredir Norveç'te yaşayan opera sanatçısı Gizem Şener festivalde İstanbul müziğini tanıtacaklar.
Festival için Nidaros Katedrali'nin arka bahçesinde kurulan tarihi pazarda ise bu yıl Viking el sanatlarının yanında Türk el sanatları da tanıtılıyor: Tezhip sanatçısı (müzehhibe) Dr. Hatice Aksu, ebru sanatçısı Ömer Faruk Dere, kum ressamı Metin Çakar, kaligraf Ömer Başdağ sanatlarını sergiliyorlar. Bir çok Norveçli bu sanat dallarıyla ilk defa tanışıyor ve Türk sanatçılara büyük ilgi gösteriyor.
Tarihi pazarın başka bir köşesinde ise lokum, baharat ve Türkiye'den getirilmiş çeşitli gıda ve eşyaların satıldığı küçük bir "Mısır Çarşısı" kurulmuş,. Festival boyunca ayrıca Türk sanat eserleri ve antikalarının satıldığı bir bölüm de olacak bu pazarda.
Festivalin onur konuğu Norveçli yazar Thorvald Steen. İstanbul tarihi hakkında bir çok kitap yazan Steen aynı zamanda İstanbul'un fahri vatandaşı. Yazar Norveç'te ise Türkiye uzmanı olarak tanınıyor.
Steen festival boyunca Bizans, Osmanlı ve Atatürk sonrası dönemlerindeki İstanbul'u anlatan üç seminer verecek ve çocukluktan beri müzdarip olduğu kas hastalığını anlatacağı "Doğduğuma pişman değilim" konulu bir söyleşiye katılacak.
Festivale katılan başka bir Türkiyeli ise İsveç'te yaşayan Kürt gazeteci Mustafa Can. Can, yazar Thorvald Steen ve müzisyen Timbuktu ile söyleşiler veİstanbul hakkında bir konuşma yapacak. (DAH/HK)
* Norveç'e hıristiyanlığı getiren ve yayılmasını sağlayan, ayrıca 1024'te Norveç Kilisesi'ni kuran Kral Olav ((Olav Haraldsson ya da Aziz Olaf)), 29 Temmuz 1030'daki efsanevi ölümünü izleyen mucizeler nedeniyle 1031'de azizler listesine kabul edilmiş. Mezarı bugün Nidaros Kilisesi'de bulunuyor. Bu yüzden de St.Olav Festivali, Hıristiyanlık dininin Batı Avrupa'daki haç noktalarından (pilgrim) biri sayılan Nidaros Katedrali'nin (Nidarosdom) bulunduğu Trondheim şehrinde kutlanıyor. Nidarosdom, Norveç kraliyet ailesinin taç giyme, evlilik ve vaftiz törenlerinin de yapıldığı kilise.