*Fotoğraf: AA
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), COVID-19’a aşılamalarına ilişkin açıklama yaptı.
TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu’nun imzasının yer yazılı açıklamada, aşılama seferberliğinin hızlanması ve bir an önce toplumun yüzde 60’ının aşılanması gerektiği vurgulandı.
TIKLAYIN-COVID-19 nasıl bu kadar hızlı bulaşıyor?
Türkiye’nin dünyada en çok vaka görülen ülkeler arasında 5’inci sırada yer aldığı belirtilen açıklamada “normal hayata dönüşün tek yolunun vatandaşları hızla aşılayıp, antikor yanıtı oluşturmak olduğu” belirtildi:
“Tünelin ucundaki çıkış ancak aşı ile mümkün. Yaz aylarında 20 yaş üstü vatandaşlarımızı hızla aşılamalıyız. COVID-19’a karşı toplumun yüzde 60’ında aşılama ile hızla bağışıklık yanıtı oluşturulmalı.
TIKLAYIN-Maske, mesafe, hijyen, iyi de yeterli mi?
"Hint varyantı hızlı bulaşıyor"
"Aşılama sayesinde hem enfeksiyonun yayılımı önleyebilir hem de hastalığa maruz kalınsa bile ağır enfeksiyon ve ölümlerin önüne geçebiliriz.
“Türkiye’de yaşanan en son pikten yüzde 70’e varan oranda daha hızlı bulaşan İngiliz varyantı sorumlu. Ayrıca, Hindistan’da ortaya çıkan ve Türkiye dâhil, 16 ülkede Hint varyantı saptandı. Hint varyantı, 15 farklı mutasyondan oluşuyor ve çok çabuk bulaşıyor.
TIKLAYIN-270 milyon aşı anlaşması yapıldı ama aşı yok!
"Mutasyonlara karşı etkili"
"Mevcutta kullanılan Pfizer ve BioNtech gibi aşılar Hint varyantında etkili koruma sağlıyor. BioNtech’in ikinci dozdan sonra yüzde 88, AstraZeneca aşısının ise yüzde 60 koruma sağladığı bildirildi.
"Dünya Sağlık Örgütü ve bilimsel otoritelerce onaylanıp kullanım izni verilen aşılar güvenle uygulanabilir. Alerjik bünyeli kişilerin hastane ortamında aşı olmasını öneriyoruz.”
TIKLAYIN-Dr. Recep Koç: Bu hızla aşılama 2022'den önce bitmez
"Aşılanmayanlara kısıtlama"
“Gelecekte dünyada COVID-19‘a karşı aşılanmamış bireyler kısıtlamalara tabi olacak. Aşılı olmayanların toplu yaşam alanlarına alınmaması, hareketliliklerinin engellenmesi ya da yurt dışına çıkarken aşı pasaportu istenmesi gibi kurallar gelecek.
"Ancak aşılı olanlar bu tip kısıtlamalardan muaf olabilecek. Sınırlamaların kalkması için de aşılama şart.” (RT)