Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Başbakanlık'ta Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklerin bulunup bulunmadığının sorulması, varsa bir örneğinin istenmesine karar verdi.
Başbakanlık'tan günlük, Genelkurmay'dan soruşturma soruldu
Ayrıca mahkeme, Cumhuriyet Savcısı Süleyman Aydın'ın görüşüne uygun olarak, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 19 Nisan'da verdiği yetkisizlik kararıyla Genelkurmay Savcılığı'na giden dosyanın akıbetini sordu.
Davanın bugünkü (19 Eylül) ilk duruşmasına, altı yıl sekiz aya kadar hapis istemiyle yargılanan Görmüş, vekilleri Ümit Kardaş ve Filiz Kerestecioğlu ile Örnek'in avukatı Dinçer Eskiyerli katıldı.
Mahkemede suçlamayı reddeden Görmüş, "Niyetim iftira atmak olsaydı, günlükte daha kişisel ve siyasal bağlantılarla ilgili özel bölümleri de yayımlardım. Yayımladığımız 60 sayfalık bölüm kamuoyunu bire bir ilgilendiren bölümdü" dedi.
Hakim, "Günlük size nasıl ulaştı?" diye sordu
Mahkeme başkanı Rüveyde Kaner'in "Günlük size nasıl ulaştı?" sorusuna Görmüş, "Ulaştı, nasıl ulaştığını, kaynağımı açıklamam. Öncelikle Başbakanlıktan istenmesini talep ediyorum. Buna ondan sonra karar vereceğim" diye yanıt verdi.
Ardından söz alan avukat Kardaş, demokrasiyle idare edilen bir ülkede, öncelikle darbe planlarına ilişkin iddiaların araştırılması gerektiğini, Nokta dergisinden önce iddiaların Denizciler sitesinde yayımlandığını ancak sadece Görmüş'e dava açıldığını ifade etti.
Eskiyerli tanık dinlenmesine karşı
Kardaş, dün (18 Eylül) mahkemeye sundukları dilekçenin dikkate alınması ve tanık sıfatıyla eski Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, gazeteciler Aslı Aydıntaşbaş, Enis Berberoğlu, Hasan Cemal, Şamil Tayyar ve Murat Yetkin'in dinlenmesini talep etti.
Avukat Eskiyerli ise, Görmüş'ün savunmasına karşı yazılı açıklamalarını yapacağını belirterek, gazetecinin "haberlerle ilgili elindeki belgeleri ortaya koymakla yükümlü olduğunu" savundu.
Davaya 29 Şubat'ta devam
Görmüş'ün soruşturma aşamasında da haberinin dayanağı belgeleri savcılığa ibraz etmediğini söyleyen Eskiyerli, tanık dinletilmesine karşı çıktı. Savcı, Örnek'in avukatının yazılı görüşünü vermesinden sonra tanıkların dinlenmesiyle ilgili beyanda bulunacağını açıkladı. Mahkemeyse, bu konuda bir karar almadı. Mahkeme yargılamaya 29 Şubat 2008'de, saat 11.35'te devam edecek.
Aydıntaşbaş, Sabah gazetesinin 12 Nisan 2007 tarihli sayısındaki yazısında, "...Sonuçta durumu normalleştiren, kontrol altında tutan, kendi demokrasi anlayışı çerçevesinde Hilmi Paşa oldu. Ancak bugün gelinen noktada da Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklerin tamamı hükümetin elinde..." diyordu.
Ayrıca, Hürriyet'ten Berberoğlu'nun 7 Nisan 2007 tarihli "Darbe İttifakı Doğuyor" yazısında, "...Darbe günlüklerinin medyaya yansıdığı günlerde hükümetin çok önemli bir ismiyle sohbet ettik. 'Yazıların hepsi doğru' dedi ve ekledi: çok yakından izledik; sağlam durmasaydık, her şey çok faklı olabilirdi" ifadesi yer alıyor.
Darbeyi dile getirene "hakaret" davası
Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Remzi Yaşar Kızılhan, dergide 29 Mart'ta yayımlanan "Hayret verici ayrıntılarıyla Sarıkız ve Ayışığı. 2004'te iki darbe atlatmışız!" haberi nedeniyle Örnek'in şikayeti üzerine Görmüş hakkında dava açmıştı.
İddianamede, "hakaret"ten dört aydan iki yıl sekiz aya, "iftira"dan da bir yıldan dört yıla kadar hapis istendi. Görmüş'ün Basın Kanunu'nun 12. maddesinin sağladığı güvenceye dayanarak savcılığa haber kaynağını açıklamaması üzerine derginin İstanbul'da merkezi Emniyet güçlerince basılarak üç gün boyunca binadaki tüm bilgisayar verileri kopyalanmıştı.
Baskından kısa süre sonra da Nokta, baskılar sonucu işverenince kapatıldı. (EÖ/NZ)