Kapatılan Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri'nden yayıncı Ali Cengiz Baysoy, gazetenin yazarlarından olan ve 1999'da Avrupa'dan Türkiye'ye gelen Barış Grubu içersinde yer alan İmam Canpolat ve Özgür Gündem Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya'nın yargılandığı dava bugün görüldü.
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına tutuklu bulunan Kızılkaya, Baysoy ve avukatları Sercan Korkmaz ile Özcan Kılıç katıldı. Canpolat'ın ise Ankara'da alınan yazılı ifadesi okundu.
Baysoy: Demokratik hakkımı kullandım
Duruşmada savunma yapan Baysoy “Basın, düşünce ve ifade özgürlüğü için bir günlük ve sembolik olarak genel yayın yönetmenliği yaptım. Özgür Gündem'e karşı var olan baskıları dile getirmek için açılmış olan kampanyaya demokratik hakkımı kullanarak katıldım” diyerek şöyle devam etti:
“Basın düşünce ve ifade özgürlüğünün bir ülkenin demokratik onuru ve erdemi olduğunu düşünüyorum ve ülkemin demokratik onuru ve erdemini savundum. İddianamedeki suçlandığım haberlerle ve bu haberlerin basım yayımı ile ilgili bilgi sahibi değildim.”
Baysoy hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemedi.
Kızılkaya: Delillerin hepsi haber
Kızılkaya da “Bahsedilen tüm deliller haber. Gazeteciler toplum ve kamu adına haber yapar. Biz de diğer gazetelerin yayınlamadıklarını farklı bakış açılarıyla veriyoruz. Hepsi basın ve ifade özgürlüğü kapsamında. Şiddeti övme iddiasını kabul etmiyorum.” dedi.
Canpolat ise yazılı ifadesinde, davaya konu “Başkanlık Sistemi ve Yerel Yönetim Direnişi” başlıklı yazısında PKK propagandası yaptığı iddiasını reddetti “Bu yazım ile bir düşünce açıklaması yaptım” dedi.
Davaya 14 Şubat'ta devam edilecek.
Ne olmuştu?
Çatışmaların yeniden başladığı 24 Temmuz 2015’ten beri Özgür Gündem gazetesi bir yılda sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı. Baskılara karşı 3 Mayıs’ta Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatıldı.
Gazetede bir günlüğüne Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaparak kampanyaya destek verenler hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Kampanyaya destek verenlerden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet Medya Gözlem Raportörü Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin tutuklanmış, bir süre cezaevinde tutulduktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.
16 Ağustos’ta İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesini kapattı. Kararda "geçici olarak kapatılmasına" ifadesi yer almakla beraber gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı.
19 Ağustos’ta Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan tutuklandı.
22 Ağustos’ta Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı.
31 Ağustos’ta Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay tutuklandı.(EA)