Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan “Nöbetçi Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteciler Nadire Mater ve Tuğrul Eryılmaz hakkında iddianame hazırlandı.
bianet Proje Danışmanı Mater ve Eryılmaz hakkında “Terör örgütünün yayınlarını basmak veya yayınlamak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla hazırlanan iddianameler 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
Savcı Murat İnam’ın hazırladığı iddianamelerde, Mater ve Eryılmaz “PKK/KCK isimli terör örgütü ve bu terör örgütünün alt örgütlerinin cebir ve şiddet içeren eylemlerinin övücü, bu eylemleri meşru göstermeye çalışan yazılar” yayınlamakla suçlandı.
Tuğrul Eryılmaz’ın yargılanacağı davanın ilk duruşması 22 Kasım’da. Nadire Mater'in ilk duruşması ise 7 Kasım'da.
Mater hakkında davaya konu olan yazılar
Mater, 3 Haziran 2016’da nöbetçi yayın yönetmenliği yaptığı Özgür Gündem’de çıkan şu haber ve yazılardan yargılanacak:
* "İktidar herkesin içine bir kayyum atamaktır", Dilzar Dilok
* "Kobane Efrin'le buluşuyor", Hüseyin Ali
* "YPS çekildi özel harekata sendrom kaldı”
* "Menbiç'i artık halklar yönetecek"
* "HPG 5 asker bir komiser öldü"
Eryılmaz hakkında davaya konu olan yazılar
Eryılmaz ise 1 Haziran 2016’da nöbetçi yayın yönetmenliği yaptığı Özgür Gündem’de çıkan şu haber ve yazılardan yargılanacak:
* "Asla diz çökmeyeceğiz"
* "Asayiş üyeleri uğurlandı"
* "Savaşlar toprağa verildi"
* "Anısını mücadelemizde yaşatacağız"
* “1 Haziran ruhu tüm Kürdistan’da”
* “En Onurlu Tavır Unutmamak”, Levent Döndü
* Yeni Gelenlerin Kürtçesi, Zeki Kayar
Savcı İnam; yazarlar Levent Döndü, Zeki Kayar ve nöbetçi yayın yönetmeni Tuğrul Eryılmaz hakkındaki iddianamede söz konusu yazıların basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini iddia etti ve nedenini şöyle açıkladı:
“avrupa insan hakları sözleşmesi ve anayasamız uyarınca yaşam hakkının en öncelikli hak olduğu bu hakkın önüne diğer hakların geçemeyeceği teröründe yaşam hakkına yönelik en büyük saldırı olduğu PKK/KCK silahlı terör örgütünün dünya tarihinin en kanlı silahlı terör örgütlerinden biri olduğu bu nedenle şüphelilerin suça konu yazılarının basın özgürlüğü kapsamıdna yer aldığı savunmalarına itibar edilmediği.” (Yazım yanlışları iddianameye aittir.)
Ne olmuştu?
TIKLAYIN - GÜN GÜN ÖZGÜR GÜNDEM YAYIN YÖNETMENLERİ DAVALARI
Çatışmanın yeniden başladığı 24 Temmuz 2015’ten beri Özgür Gündem gazetesi bir yılda sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı. Baskılara karşı 3 Mayıs 2016’da Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatıldı.
Gazetede bir günlüğüne Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaparak kampanyaya destek verenler hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Kampanyaya destek verenlerden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin tutuklanmış, bir süre cezaevinde tutulduktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.
16 Ağustos’ta İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesini kapattı. Kararda "geçici olarak kapatılmasına" ifadesi yer almakla beraber gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı.
19 Ağustos’ta Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan tutuklandı.
22 Ağustos’ta Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.
31 Ağustos’ta Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay tutuklandı.
"Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan 13 kişi ifadeye çağrıldı. Dokuz kişiye takipsizlik verildi. 8 Kasım'a kadar da 12 kişinin davası görülmüş olacak. (ÇT)