Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan Evrensel gazetesi yazarı İhsan Çaralan, gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ve DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren ile Özgür Gündem gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya hakim karşısına çıktı.
Çaralan 31 Mayıs 2016 tarihli nüsha, Mavioğlu 10 Mayıs 2016 tarihli nüsha ve Eren ise 5 Mayıs tarihli nüshadaki haberler nedeniyle “terör örgütü propagandası” iddiasıyla ayrı ayrı yargılanıyor. Ayrıca üç davada da Özgür Gündem Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da sanık.
Duruşmaları Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, DİSK Basın İş yöneticileri ve Barış Vakfı Sözcüsü Hakan Tahmaz'ın yanı sıra çok sayıda gazeteci de izledi.
Çaralan'ın yargılanması, bugün (25 Ekim) İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada Çaralan'ın yanı sıra Kızılkaya da hazır bulundu.
TIKLAYIN - GÜN GÜN ÖZGÜR GÜNDEM YAYIN YÖNETMENLERİ DAVALARI
Kızılkaya: Haber ifade özgürlüğü kapsamında
Hakkındaki iddiaları reddeden, beraatini isteyen Kızılkaya yazıların gazetecilik faaliyeti olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
"Yaptığımız haberler ifade özgürlüğü kapsamındadır. Cemal Süreya'nın bir sözü var, 'Bu ülkede Arnavutlar yalan, Kürtler doğru söylemek zorundadır'. Ben Kürdüm, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım, bu ülkenin asli unsuruyum. Ülkede ne yaşanıyorsa onu haber yaptık. Gazeteciyim ve doğruyu söylemek zorundayım. Daha önce de bu tür haberler çıkıyordu fakat 2015 Temmuz'dan sonra gazetenin her sayfasına, her yayına soruşturma açıldı."
Çaralan: Kendimde gazeteye müdahale hakkı görmedim
Çaralan, savunmasında dayanışma çağrısı üzerine kampanyaya katıldığını belirterek şunları söyledi:
“Türkiye'de basın her zaman baskı altında olmuştur. Her zaman büyük bedeller ödemiştir. Gazeteciler terörle mücadele adı altında mahkemelere sürükleniyor. Gazetede çıkan ve iddianameye konu olan haberler suç teşkil etmiyor. Ben dayanışma için gitmiştim gazeteye ve haberlere müdahale hakkı görmedim kendimde. Zaten öyle biri genel yayın yönetmeni olmaz; olsa olsa sansürcü başı olur. İddianame de bu mantıkla hazırlanmıştır. Demokrasi ve basın özgürlüklerinin olduğu ülkede böyle bir davadan ceza almayacağımı düşünüyorum."
Mavioğlu ve Eren'in yargılanmasına devam
Mavioğlu ile Eren'in davalarının ikinci duruşmaları da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
İki duruşmada da heyet esas mütalaaların hazırlaması amacıyla dosyaların savcılığa gönderilmesine hükmetti.
Üç davaya da 24 Ocak'ta devam edilecek.
Ne olmuştu?
Çatışmaların yeniden başladığı 24 Temmuz 2015’ten beri Özgür Gündem gazetesi bir yılda sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı. Baskılara karşı 3 Mayıs’ta Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatıldı.
Gazetede bir günlüğüne Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaparak kampanyaya destek verenler hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Kampanyaya destek verenlerden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet Medya Gözlem Raportörü Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin tutuklanmış, bir süre cezaevinde tutulduktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.
16 Ağustos’ta İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesini kapattı. Kararda "geçici olarak kapatılmasına" ifadesi yer almakla beraber gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı.
19 Ağustos’ta Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan tutuklandı.
22 Ağustos’ta Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı.
31 Ağustos’ta Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay tutuklandı.(EA)