İsveç Kraliyet Akademisi'nin verdiği Nobel Barış Ödülü'nü paylaşan Liberya'dan Ellen Johnson-Sirleaf ile Leymah Gbowee ve Yemenli Tevekkül Karman, Oslo Belediye Binası'nda yapılan bir törenle dün (11 Aralık) ödüllerini aldı.
Üç kadın da ülkelerinde kadın haklarını için verdikleri mücadele göz önüne alınarak ödüle layık görüldü.
Programın açılış konuşmasını yapan Nobel Komitesi Başkanı Thorbjorn Jagland, anlaşmazlıkların çözümünde kadınların rolünün önemine vurgu yaparak kadınların arkada bırakılması durumunda Arap Baharı'nın tamamlanamayacağını söyledi.
Yemen'de uzun yıllar insan hakları ve özgürlük mücadelesi veren Tevekkül Karman, ödülü, ülkesi Yemen, bütün dünya kadınları ve diktatörlüğe karşı barışçıl bir mücadele yürüten Arap gençliği adına aldığını söyledi.
Nobel Barış Ödülü'nü kazanan ilk Arap kadın ve aynı zamanda bugüne kadar ödül alan en genç kişi olan Karma, daha demokratik bir ülke için mücadele eden milyonlarca Arap gencinden biri olduğunu söyleyerek, Yemen Devlet Ali Abdullah Salih'ın baskıcı rejimini eleştirdi.
Ödülün diğer sahibi, Liberya'da 2005'de Afrika'nın demokratik yollarla seçilen ve bu yılki seçimlerde de tekrar seçilen ilk kadın Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf, artık kadın ve erkeklerin bin farkli dilde "daha fazla hayır" deme cesaretini bulduğunu, bunun da şiddeti ortadan kaldırarak demokrasi, özgürlük ve barışı getireceğini söyledi.
Sirleaf, tüm kadın ve erkeklere seslenerek alçak sesle de olsa "haksızlığı söylemekten korkmayın ve vazgeçmeyin" dedi.
Barış aktivisti Liberyalı Leymah Roberta Gbowee, 2003'ün başında, inancından başka hiçbir şeyi olmayan yedi kadının iç savaşa karşı ne yaparız diye bir araya geldiğini ve Barış Kampanyaları için Liberya'nın Kadınları örgütünün böyle kurulduğunu söyledi.
Gbowee, Liberya'nın bugüne kadar hep çocuk askerlerle anıldığını ancak bundan sonra beyaz tişörtlü Liberyalı kadınlarla anılacağını söyledi. (NV)