Gazetecinin özgürlüğüne kavuşması için Brüksel merkezli Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun (FIJ) yaptığı çağrının ardından, Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, İranlı Yüksek yargı organlarının, dilekçeye imza atan yedi Nobel Ödüllü kişinin sesine kulak vermelerini istedi.
Nobel Barış Ödül'lü yedi kişiden İran'da çağrı
İran'da görevli diplomatları gazeteciyi Tahran'daki Milat Hastanesi'nde ziyaret etmeye çağıran RSF, "Uluslararası toplum harekete geçmezse gazeteci Genci ölecek" açıklaması yaptı.
Genci için yazılan ortak dilekçeye 2003 yılında Nobel Barış Ödülü'nü alan gazetecinin avukatı Şirin Ebadi, ödülü 1998 yılında alan İngiltere'den John Hume, 1997'de alan ABD'den Jody Williams, 1984'te kazanan Güney Afrika'dan Desmond Tutu, 1976'da alan İrlanda'dan Mairead Corrigan Maguire ve Betty Williams, 1988'de Ekonomi Bilimler Nobel'ini kazanan Fransa'dan Maurice Allais ve 1992'de Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Fransa'dan Georges Charpak imza attılar.
Çağrılar sonuç vermedi
Daha önce art arda açıklama yapan uluslararası basın meslek örgütleri, gazetecinin ölüm tehlikesi altında olduğunu açıklayarak Genci'nin derhal tahliye edilmesini istemişlerdi. Ancak İranlı yetkililer şu ana kadar bu çağrılara olumlu yanıt vermediler.
52 kiloya indiği belirtilen gazeteci Genci'nin günün önemli bir bölümünde bilincinin de yerinde olmadığı ifade edildi. 11 Haziran'dan beri tutuklanmasını ve tutukluluk koşullarını protesto etmek için beslenmeyi bırakan gazeteci, İran'da araştırmaları ve ifade özgürlüğü adına mücadelesiyle tanınıyor. (EÖ)