2015 Nobel Kimya Ödülleri, DNA onarımı konulu çalışmaları nedeniyle üç erkek kimyacıya verildi:
* Tomas Lindahl, Francis Crick Enstitüsü ve Clare Hall Laboratuvarı, İngiltere: 1970’lerde bilim insanları DNA’nın hareketsiz bir molekül olduğuna inanıyordu ancak Lindahl DNA’nın dünya üzerindeki yaşamın gelişimini durduracak oranda bozulabileceğini kanıtladı ve DNA’nın onarımını sağlayan bir mekanizma geliştirdi. 1938 Stockholm doğumlu Lindahl, İsveç vatandaşı.
* Paul Modrich, Howard Hughes Tıp Enstitüsü ve Duke Üniversitesi Tıp Okulu, Durham-ABD: DNA’nın hücre bölünmesi sırasında ürettiği uyumsuzluğu nasıl giderdiğini ortaya koydu. 1946 doğumlu Modrich ABD vatandaşı.
* Aziz Sancar, North Carolina Üniversitesi, Chapell Hill-ABD: DNA’nın UV ışınları nedeniyle gördüğü zararı onaran mekanizmayı haritalandırdı. 1946 Savur doğumlu Sancar ABD ve Türkiye vatandaşı.
İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, Nobel Kimya Ödülleri’nin bu üç bilim insanının hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu moleküler seviyede haritalandıran araştırmaları nedeniyle verildiğini açıkladı. Söz konusu çalışmalar, canlı bir hücrenin nasıl işlediğini gösterirken ve yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesinde de kullanılıyor.
8 Ekim’de Nobel Edebiyat Ödülleri, 9 Ekim’de Nobel Barış Ödülleri, 12 Ekim’de ise Ekonomide Sveriges Riksbank Ödülleri açıklanacak.
Nobel alan Türkiyeli ikinci isim
Uluslararası Nobel Ödülü, İsveçli kimyager ve sanayici Alfred Nobel'in vasiyetiyle, ölümünün beşinci yılı olan 1901'den beri Fizik, Kimya, Tıp, Edebiyat ve Barış, 1968 yılından bu yana da Ekonomi dallarında veriliyor.
Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Ödülü alan ikinci Türkiyeli isim. Yazar Orhan Pamuk ise 2006’da Nobel Edebiyat Ödülü almıştı.
ABD'deki Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi olan Sancar, kanser tedavisinde kullanılan “ritmik saat” buluşuyla tanınıyor. (ÇT)