Haberin Kürtçesi için tıklayın
Norveç Nobel Komitesi 2017 Nobel Barış Ödülünü, Nükleer Silahların Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Kampanyaya (ICAN) vermeye karar verdi.
ICAN nükleer silahların kullanımından kaynaklanan insani sonuçlara dikkat çekmek ve bu silahların antlaşmaya dayalı bir yasak getirilmesi yolunda attığı çaba nedeniyle ödüle layık görüldü.
Nobel Ödülü Komitesi gerekçesini şöyle duyurdu:
“Nükleer silahların kullanılma riskinin, uzun zamandır olduğundan daha büyük olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bazı devletler nükleer silahlarını modernize ediyor ve Kuzey Kore’nin son dönemde yaptığı gibi bazı ülkeler ise daha fazla nükleer silah üretmeye çalışıyor ve bu gerçek bir tehlike. Nükleer silahlar, yeryüzündeki tüm yaşam için sürekli tehdit oluşturuyor. Bağlayıcı uluslararası anlaşmalarla, uluslararası topluluk mayın, kara mühimmat ve biyolojik ve kimyasal silahlar daha önce yasaklamıştı; nükleer silahlar daha da tahrip edici olmalarına karşın benzer uluslararası bir sürecin nesnesi haline getirilmedi.
“ICAN, bu yasal boşluğu doldurmak için çalışıyor. Nükleer silahların yasaklanması gerekçesiyle ilgili önemli bir tartışma, bir nükleer savaşın neden olacağı kabul edilemez insan acılarından. ICAN, dünyadaki yaklaşık 100 farklı ülkeden sivil toplum örgütlerinin koalisyonu ve uluslararası hukukta nükleer silahların yasaklanması çabasında önde gelen sivil toplum aktörü oldu.
“ICAN, nükleer silahların hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün ülkeler için yasaklanmasını öngören bir anlaşmanın derhal imzalanması için çalışmalar yürütüyor. Çalışmalarına 2007 yılında başlayan ICAN, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın genişletilmesi çabalarının başarısız olması üzerine kurulmuştu.
“ICAN'in bugüne kadarki en büyük başarısı ise bu yıl, 7 Temmuz'da geldi. Birleşmiş Milletler 122'ye karşı 1 oyla 'Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nı kabul etti. Bu anlaşma, nükleer silahların geliştirilmesini, üretimini, stoklanmasını, satın alınmasını ve nükleer testleri yasaklıyor.”
BM'deki anlaşma
Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması, 7 Temmuz 2017'deki oturumda BM'de nükleer silah sahibi ülkeler tarafından boykot edilmişti. Anlaşma 122 ülkenin desteğiyle kabul edilmişti. Oylamaya ABD, Rusya, İngiltere, Çin, Hindistan, Pakistan, Türkiye, İran, İsrail, Fransa, Almanya, Yunanistan, Japonya ve İtalya'nın da olduğu 69 ülke katılmadı. Tasarıya sadece Hollanda karşı oy verirken, Singapur çekimser kalmıştı.
Nobel 2017'de kadınları unuttu
2017 Nobel Ödülleri'nin tümü erkeklere verildi.
2016’da da 11 erkek, çalışmalarıyla Nobel Ödüllerine layık görülmüştü; ödül alanlar arasında yine hiç kadın yoktu.
Nobel Ödülleri’nin verilmeye başlandığı 1901’den bu yana verilen 584 Nobel Ödülü’nden sadece 49’u kadınlara verildi.
TIKLAYIN - 1901'den 2017'ye Nobel Ödüllerinden Sadece 49'u Kadınlara Verildi
Komite'nin notu
Norveç Nobel Komitesi bu ödülü verirken şu notu da düştü:
“Komite uluslararası yasal bir yasağın kendi başına nükleer silahlanmayı ortadan kaldırmayacağının farkında. Komite, nükleer silahlardan yoksun bir dünyaya ulaşma yönündeki bir sonraki adımların nükleer silahlı devletlerin de dahil edilmesi gerektiğini vurgulamak istiyor.”
Nobel Barış Ödülü ilk kez 1901'de Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin kurucusu Henry Dunant ile Fransalı iktisatçı ve uluslararası hakemlik kurumu çalışmalarını başlatan Henry Dunant'a verilmişti. Geçtiğimiz yıl ise Kolombiya'da barış sürecini yürüten Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'a verilmişti. (HK)