Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ev sahipliğinde ve UNICEF işbirliğinde düzenlenen "Her çocuğun nitelikli eğitime erişiminin sağlanması" konulu bölge konferansında gerçekleştirilen “Eğitimde Hakkaniyet, Şimdi!” adlı eylem çağrısı ile Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya, Kafkasya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) bölgesindeki devletler, istisnasız her çocuğa yönelik eğitim reformlarını hızlandırmaları için harekete geçmeye çağrıldı.
UNICEF Başkan Yardımcısı Yoka Brandt çocukların okuldan ve eğitim olanaklarından uzak kalması sorununa artık son verilmesi gerektiğini söyleyerek toplu bir şekilde eyleme geçmek için en uygun zamanda olduğumuzu belirtti.
“Bütün devletleri, uluslararası camiayı ve kamuoyunu yeni ortaklık modelleri, politikalar ve teknolojiler geliştirerek her çocuğun nitelikli eğitime erişimini arttırmak için cesur bir şekilde harekete geçmeye davet ediyoruz.”
Milyonlarca çocuk mağdur
Konferansın açılış konuşmasını yapan Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı da "Binyıl Kalkınma Hedefleri”nin ikincisi olan ‘herkes için evrensel temel eğitimi sağlamak’ hedefini gerçekleştirmek için 2015’in son tarih olduğunu söyledi, milyonlarca çocğun eğitim hakkından yoksun kaldığını anlattı.
"Bugün Avrupa’da ve çoğunlukla Orta Asya’da okul-öncesi eğitim çağındaki 1.6 milyon çocuk, temel eğitimin ve ortaöğretimin birinci kademesindeki 2.5 milyon çocuk ile ortaöğretim kademesindeki yaklaşık 12 milyon genç okula gidememekte ve eğitim sisteminin dışında kalmaktadır.
“Bunlara ilaveten Orta ve Doğu Avrupa ile BDT bölgesinde birçoğu okula gidemeyen yaklaşık 5.1 milyon engelli çocuk bulunmaktadır.”
Avcı her gencin 21. yüzyılın gereklerine ve kendi yaşamına uygun bilgi ve niteliklerle mezun olmasını sağlamak için sözkonusu bölgelerde devletlerin eğitim sistemlerinin niteliğini arttırmasının zorunlu olduğunu da belirtti.
13 Aralık’ta bitecek konferansın katılımcıları arasında çeşitli ülkelerin eğitim, sivil ve sosyal işler, finans ve sosyal güvenlik bakanları, bakan yardımcıları ve üst düzey yetkilileri ile uygulayıcılar, uzmanlar, parlamenterler, sivil toplum ve gençlik kuruluşlarının temsilcileri yer alıyor. (YY)