İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Nisan 2013’te en az 57 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Nisan ayında inşaat ve metal sektörleri iş ölümlerinin en çok görüldüğü sektörler oldu.
Yarıdan fazlası düşme nedenli olmak üzere 21 inşaat işçisi yaşamını yitirdi.
Bu yılın başından bu yana ölümlerin hızla arttığı bir sektör de metal setörüydü; nisan ayında bu sektörde görülen işçi ölümlerinin sayısı yediydi.
Madencilik ve eğitim, büro ve sinema alanında dörder ölüm; tarım, orman, gıda, şeker, enerji, tersane, liman, deniz, konaklama,eğlence sektörlerinde üçer ölüm, çimento, toprak, cam, taşımacılık, savunma, güvenlik ve belediye ve genel işlerde birer ölüm görüldü.
Hayatını kaybeden iki kişinin sektörleri ise belirlenemedi.
Sanayi kentlerinde ölüm
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin iş ölümleriyle ilgili raporuna göre, İşçi ölümleri sanayi kentlerinde yoğunlaştı.
İşçi ölümlerinin tespit edildiği şehirler şöyle:
Beş ölüm İstanbul’da; dört ölüm Kocaeli’nde; üçer ölüm Antalya, Kahramanmaraş, Kayseri ve Zonguldak’ta; ikişer ölüm Ankara, Bursa, Çanakkale, İzmir, Konya, Malatya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Tekirdağ’da; birer ölüm ise Ağrı, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Burdur, Çorum, Denizli, Erzurum, Kırklareli, Kütahya, Nevşehir, Rize, Sakarya, Sinop ve Şırnak’ta belirlendi.
Yeni yönetmelik
Raporda, bir yıl önce hayatını kaybeden Selin Erdem de anıldı.
Sine-Sen üyesi Selin Erdem 1 Mayıs 2012’de, Seyrantepe’deki sette hayatını kaybetmişti.
“İşinin başında, işyerinde, patronlarının güvenli çalışma ve dinlenme koşulları sağlamaması nedeniyle Selin hayatını kaybetti. Patronun iş cinayetini basit bir trafik kazası gibi göstermeye çalışması karşısında verilen mücadele sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu, trafik kazası olarak geçiştirilmeye çalışılan olayın ‚‘iş kazası‘ olduğuna dair rapor verdi.“
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Sine-Sen ve Oyuncular Sendikası’nın “Sinema ve Dizi Setlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliği” hazırlamakta olduğunu da bildirdi. (YY)