Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Nisan ayı raporuna göre, ekonominin tüm kesimlerinin bankalara olan kredi borcu 2,7 trilyon lirayı aştı.
Sektörel olarak riskli olarak lanse edilen inşaat ve enerji sektörlerine kamu bankaları kredi vermeye devam ediyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Mayıs raporuna göre ise tüm sektörlerin borçluluğu geçen yıla göre artarken, sektörlerin gelirleri azalıyor.
İnşaat ve enerji sektöründe borçluluk
BirGün'den Ozan Gündoğdu'nun Risk Merkezi raporundan aktardığı bilgilere göre inşaat sektörünün 238 milyar TL nakdi kredi borcu bulunurken elektrik, gaz, su üretim ve dağıtım sektörünün ise 208 milyar TL nakdi kredi borcu bulunuyor.
İnşaat sektörü de krizde olmasına rağmen bankalardan kredi bulmaya devam ediyor. Geçen Nisan’a göre ciro endeksi yüzde 14 gerileyen inşaat sektörünün borcu sadece 1 yılda yüzde 12,7 arttı.
2019 Nisan’ı içinde 103 bin kişi bankalara olan kredi borcunu ödeyemedi. Geçen yıl Nisan ayında bu sayı 84 bin kişiydi.
Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı, 2019 yılı ilk dört ayında 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 601 bin kişi oldu.
Erdoğdu: Sosyal patlamalar kaçınılmaz olacak
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısının Nisan 2019’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 arttığını belirterek, “Hanelerin borç sorununa acilen el atılmazsa sosyal patlamalar kaçınılmaz olacak” dedi.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin, bireysel kredi kartı borçlularına ilişkin olarak hazırladığı raporu değerlendiren Erdoğdu, AKP iktidarında vatandaşların en temel ihtiyaçlarının dahi borçlanılarak karşılandığı bir kredi düzeni yaratıldığını söyledi.
Reel ücretlerin enflasyona yenildiği bir ekonomide, insanların geçinebilmek için zorunlu olarak krediye yöneldiğine dikkat çeken Erdoğdu, bu durumun her geçen yıl hane halkı borçlarını artırdığını ifade etti. (Aİ / HA)