2007'de gerçekleştirilen 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde kendisine şiddet uygulayan Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı'nın (TÜRSAK) Başkanı Engin Yiğitgil'in hapis cezasına çarptırılmasının ardından Nimet Demir, "Hukuk bana 'haklıymışsın' dedi. Mücadeleyle geçen üç yılın sonunda buruk bir mutluluk içindeyim" diyor.
Üç yıl önce Yiğitgil hakkında suç duyurusunda bulunduğunda, "centilmen olduğu, klasik müzik dinlediği, köpek beslediği" için Yiğitgil'i savunan pek çok kişinin kendisine tepki gösterdiğini hatırlatan Demir, "Engin Yiğitgil cezasını aldı. Peki Yiğitgiller ne olacak?" diye soruyor.
Kendisini suçlayanlardan özür bekliyor
Festivalin iletişim danışmanlığını yürütürken maruz kaldığı şiddet üzerine hukuk yoluna başvuran Bir İletişim Genel Müdürü Demir, Yiğitgil'i savunmak adına kendisini suçlayanlardan özür bekliyor:
"Bu süreçte, bir erkeğin bir kadına gösterdiği şiddetten ibaret olan gerçek, 'bir kurumun başkanlık makamına' çekiştirilmeye çalışıldı. TÜRSAK ve Altın Portakal adı, logosu, yönetimi, şiddet suçuna kalkan yapıldı.
Kamuoyuna TÜRSAK'ı, Altın Portakal'ı ve Türk sinemasını yıpratmaya çalışıyormuşum gibi lanse edildim. Bu kurumların arkasında şiddetin üstü örtülmeye çalışıldı. Bu durum beni bir kat daha yaraladı.
Üç yılın sonunda, hukuk sisteminin de beni haklı çıkardığı bir aşamada, elbette mutluyum. Ancak buruk bir mutluluk bu."
Kendisine destek olan herkese teşekkür ettiğini vurgulayan Demir, "Yazdıkları, yaptıkları ve söyledikleriyle beni tekrar tekrar şiddete maruz bırakanlardan da sonsuza kadar özür bekleyeceğim" diyor.
Yiğitgil açtığı davaları kaybetti
TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil'in, 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali sırasında, festivalin medya sorumluluğu görevini üstlenen Bir İletişim Genel Müdürü Nimet Demir'e hakaret ettiği ve Demir'i yaralamaya çalıştığı suçlamasıyla yargılandığı dava, 11 Ekim 2010'da sonuçlandı. Antalya 4. Sulh Ceza Mahkemesi, Yiğitgil'i 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Daha sonra hapis cezası para cezasına çevrildi.
Yiğitgil, üç yıl boyunca aleyhinde haberler yapan gazeteciler Rahşan Gülşan, Alin Taşcıyan, Ayşe Özek Karasu, Aslı Onat, Yasemin Bay ve Rıdvan Akar gibi gazetecilerle olayı protesto eden Filmmor, Uçan Süpürge gibi kurumlar hakkında açtığı tazminat davalarını da kaybetti. Tüm şikayetleri hakkında takipsizlik kararı verildi. (BB)