Adalet Komisyonu'nda görüşülen ve resmi nikahlı olmayan birlikteliklerde de taraflara tazminat hakkının verilmesinin önünü açan tasarı hakkında Sosyalist Feminist Kolektif'ten Filiz Karakuş kadınlarla erkeklerin nikahsız birlikteliklerine, kadınların kadınlarla, erkeklerin erkeklerle sevgililik içeren ya da içermeyen birlikteliklerine yasalarda alan açacağını ve meşrulatıracağını düşünüyor.
"Böylesi bir tasarının gündeme gelmesinin nedenlerinden biri imam nikahını meşrulaştırmak olabilir. Ancak ben biriyle birlikte yaşamayı resmi- imam nikahı ve klasik çekirdek aile dışında gören buna sıkıştırmayan bir bakış açısıyla bu tasarıyı lehte yorumluyorum."
TBMM Adalet Komisyonu’ndaki Borçlar Kanunu Tasarısı ile “manevi tazminat” hükümlerinde değişikliğe gidilerek, başta trafik kazaları olmak üzere, kişilerin gözünü, kolunu veya bacağını kaybettiği olaylarda “aile bireyleri” dışında “yakınlarına” da tazminat isteme hakkı getiriliyor.
Kadın milletvekilleri arasında “düzenlemeden nikâhsız eşlerin de yaralanabileceğine" ilişkin bir tartışmayı doğmuş, CHP Milletvekili Birgen Keleş şöyle demişti:
“Malların eşit paylaşımını 2002’den sonraki evlilikler için kabul etti. Oysa biz, tüm evlilikler için geçerli olmasını istemiştik. İmam nikâhlı eşe tazminat, hukuken yasak olan ‘imam nikâhı ile evliliği’ meşrulaştırıyor. İktidar mensupları ’kadınları koruyoruz’ derken, başka kadınların ezilmesine yol açıyor.”
MHP Milletvekili Şenol Bal da, Keleş'i destekledi.
AKP Milletvekili Fatoş Gürkan ise kadını korumanın amaçlandığını belirterek, “İmam nikâhı ile de olsa, bir kadın kocasına verilen herhangi bir zarara karşı tazminat talebinde elbette bulunma hakkına sahip olmalı" dedi.
"Yasayı kendi lehimize çevirebiliriz"
Sosyalist feminist Karakuş "Biz bu yasayı kendi lehimize çevirebiliriz" diyor.
"Üstelik bu yasa tasarısının yıllarca erkek egemen, dini muhafazakar anlayış nedeniyle imam nikahla yaşamaya razı ve mahkum olmuş kadınların emeklerini de bir nebze olsun telafi eden boyutu var."
Karakuş'a göre imam nikahını meşrulaştırmamanın yolu resmi nikahlı evlilik kurumunu tek kabul edilir ve medeni-borçlar kanunun düzenlendiği yaşam biçimi olarak kabul etmekle değil, dini muhafazakar patriarkal sistemle mücadele etmekten geçiyor. Aile ve evlilik kurumuyla çatışmaktan geçiyor.
Medeni birliktelikler (Civil unions):
Pek çok gelişmiş ülkede cinsiyeti aynı olan partnerlere ya da ülkeden ülkeye değişse de nikahlanmadan birlikte yaşayan çiftlere evli çiftlerin sahip olduğu statüyü veren yasal bir düzenleme olan medeni birliktelik uygulanıyor. Hatta yasal eşcinsel evliliğin yasak olduğu ülkelerde bile. Bu ülkeler sırasıyla şöyle:
Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Kolombiya, Danimarka, Fransa, Macaristan, İsrail, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Portekiz, İrlanda Cumhuriyeti, Güney Afrika, İsviçre, Britanya, ABD'nin beş eyaleti, Uruguay.
Uygulama ilk olarak 1989'da Danimarka'da uygulanmaya başladı. (EZÖ)