Nijeryalı sığınmacı Festus (Fastos) Okey'in Beyoğlu Polis Merkezi'nde vurulup öldürülmesiyle ilgili dava, mahkeme Okey'in kimlik bilgilerinin doğrulanmasını Nijerya'dan beklediği için ilerlemiyor. Polis memuru Cengiz Yıldız'ın yargılandığı dava, Nijerya'dan bilgi gelmediği için yine ertelendi. Bir sonraki duruşma 29 Aralık'ta.
O bilgiler Ankara'da
Ancak, Okey'in kimlik bilgileri, sığınma başvurusu yaptığı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Ofisi'nde mevcut.
Hatta UNHCR Türkiye, Okey'in öldürülmesinin ardından, 3 Eylül 2007'de Türkiye hükümetine bir yazı yazarak olayla ve soruşturmanın gidişatıyla ilgili bilgi istemişti. UNHCR, Okey'in sığınma başvurusu yaptığını belirtmiş, metinde adının doğru yazılışı olan "Fastos"u da kullanmıştı.
bianet'in edindiği bilgilere göre, Okey'in başvurusunu UNHCR'ın İstanbul ofisi almıştı. Ancak bu bilgiler örgütün Ankara'daki merkezi bilgisayar sisteminde tutuluyor. bianet'in görüştüğü kaynaklar, çoğu kişisel olan ve sığınmacıların güvenliği için gizli tutulan bu bilgilerin tamamının verilemeyeceğini, ama kimliğinin doğrulanmasına yetecek sınırlı bilginin, mahkemenin istemesi halinde iletilmesinin mümkün olduğunu söylüyor.
"Savcı talep edebilir"
Duruşmayı Çağdaş Hukukçular Derneği adına izleyen avukat Taylan Tanay, mahkemenin şimdiye kadar ne derneklerinin ne de başka bir örgütün müdahilliğini kabul etmediğini, dolayısıyla UNHCR'dan bilgi istenmesini savcının gündeme getirebileceğini bianet'e söyledi.
"Kimliğin doğrulanmasına da gerek yok"
Dün Beyoğlu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmayı da izleyen Tanay, aslında Okey'in kimlik bilgilerinin doğrulanmasına da gerek olmadığını, üzerinden çıkan UNHCR tarafından verilmiş belgenin yeterli olduğunu dile getirdi.
Tanay şu iki noktaya dikkat çekti.
Mevcut belge yeterli olmalı: "Okey'in üzerinden çıkan UNHCR belgesi yeterli olmalı. Mahkeme ancak bu belgenin sahte olduğun dair bir kanıt ya da şüphe varsa, kimliği doğrulatma yoluna gidebilir."
Öldürülenin kim olduğu önemli değil: "Ceza Yasası'na göre, kasten öldürme durumunda öldürülenin adının Festus mu, Taylan mı olduğu, kim olduğu önemli değil. Ama demek ki önemliymiş. Bu dava bize mültecilere insan gözüyle bakılmadığının göstergelerinden biri."
Okey öldürüleli iki yıldan fazla oldu
Okey, 20 Ağustos 2007'de Beyoğlu Polis Merkezi'nde gözaltında olduğu sırada polis Yıldız'ın silahından çıkan kurşunla öldü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Okey'in Yıldız'ın silahını almaya çalıştığını, silahın bu sırada ateş aldığını açıkladı. 27 Kasım 2007'de başlayan davanın ikinci duruşmasında, 14 Şubat 2008'de, Yıldız'ın avukatı ""Bu kişinin adı Festus Okey değil, kaçak bir vizeyle gelmiş, adını sonradan Festus Okey koymuşlar, Acaba terörist midir?" deyince, mahkeme Nijerya Büyükelçiliği'nden bilgi istedi.
Davanın en önemli kanıtlarından, Okey'in vurulduğu sıraa üzerinde olan gömleğin kaybolmasıyla ilgili, mahkeme 13 Mayıs 2008'deki duruşmada takipsizlik kararı verdi.
Okey'i vuran silahın aylardır polis Yıldız'da olduğu, mahkemenin Yıldız'dan silahı teslim etmesini istediği 11 Eylül 2008'deki duruşmada ortaya çıktı.
16 Aralık 2008'deki duruşmada, Nijerya'yla Türkiye arasında adli yardım sözleşmesi olmadığını öğrenen mahkeme, Okey'in kimlik bilgilerinin doğrudan Nijerya'dan istenmesine karar verdi.
Mahkeme bu yıl 7 Nisan'daki duruşmada, silahın polis Yıldız'a geri verilmemesine karar verdi. Nijerya'dan yanıt gelmediği için duruşma ertelendi.
9 Temmuz'daki duruşmada da Nijerya'dan yanıt gelmedi.
Davada ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanan sanık polis memuru Cengiz Yıldız, görevine Kağıthane Polis Merkezi'nde devam ediyor. (TK)