Karantina Atlası'nda bu kez dünyanın en yoksul ülkelerinden birine, Afrika ülkesi Nijer'e gidiyoruz. Eski bir Fransız sömürgesi Nijer, zengin uranyum kaynaklarına sahip, ama yer altı zenginliklerini ekonomik olarak iyi kullanamayan bir ülke.
Nijer, tam da kurak mevsime denk gelen bir dönemde Korona virüs'ü durdurmanın yollarını arıyor.
Coğrafi ve iklimsel özellikleri nedeniyle kum fırtınalarından sakınmak için hayatın normal bir parçası olan maskeler bu kez Covid19'a karşı kullanılıyor. Sıkıntı yaratan sadece çöl kumu değil.
Komşuları Nijerya, Çad, Mali ve Burkina Faso ile birlikte aynı zamanda güvenlik sorunları da yaşayan ülkenin sağlık sistemi de ekonomisi gibi yoksunluklar ile boğuşuyor.
Korona virüs salgınının başlaması ile birlikte başkent Niamey ve diğer kentlerde olabildiğince önlemler artırıldı.
Karantina Atlası'nın konuğu Dünya Gıda Programı (WFP) Nil Eyüboğlu, Nijer'deki evinden işte bütün bu sorunları, ülkedeki yabancılar ve ülkenin yurttaşlarının hayatları arasındaki uçurumu, Nijer Irmağı'nın kıyısındaki başkent Niamey'den Karantina Atlası'na değerlendiriyor.
Nijer
Nüfus: 22,44 milyon
Başkent: Niamey
Devlet Başkanı: Mahamadou Issoufou
(4 Mayıs itibariyle) Toplam vaka sayısı: 750
Covid19’dan ölen sayısı: 36
Karantina AtlasıPandemi çağındayız, Korona virüs ile mücadele ederken bir yandan da bundan böyle hayatımızı nasıl sürdüreceğimizi, eski normale dönmenin mümkün olup olmadığını düşünüyoruz, yeni normalin ne olacağını da hiç kestiremiyoruz. Bazılarımız karantina altındayız, evlerimizde çalışıyor, yaşamlarımızı türlü kısıtlamalar altında sürdürüyoruz, bazılarımız ise salgına rağmen işyerlerine gitmek, üretmek, ya da hasta tedavi etmek zorunda. "Karantina Atlası"nda, korona virüs salgını sırasında dünyanın pek çok ülkesinde yaşayan Türkiyelilerin bu yeni durum ile nasıl baş ettiklerini konuşuyor, onların hikayelerini anlatıyoruz. | |
Avustralya'da Günlük Yaşam ve İkinci Dalga Beklentisi
İsrail: Dr. Ümit Kurt İkinci Kez Karantinada
İsveç'te Üstü Örtülü "Toplum Bağışıklığı"
Bogota: Yoksulluk, Asayiş Sorunu ve Koronavirüsle Mücadele
İrlanda: Sağlık Sistemi İyi Olmasa da Devlet Süreci Şeffaf Yönetiyor