Nijerya'nın başkenti Abuja'da Nijer'deki darbe gündemiyle düzenlenen Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Zirvesi'nde alınan karar göre, "anayasal düzenin tesisi için" üye ülkelerin savunma bakanlarına, "ihtiyat kuvvetlerini" hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı verildi.
İhtiyat kuvvetlerinin nereye konuşlandırılacağı açıklanmadı. Sabit bir askeri gücü bulunmayan ECOWAS, alınan ortak kararla üye ülkelerden 2 bin 750 kişilik ihtiyat kuvvetleri kurabiliyor.
ECOWAS'a üye ülkelerin askerlerinden oluşan ihtiyat kuvvetleri, 2003'te Fildişi Sahili ve Liberya, 2012'de Gine Bissau ve 2013'te Mali'de kullanılmıştı.
Ya müzakere ya müdahale
Zirve sonrası yapılan açıklamada hem müzakere hem de askeri müdahale seçeneğinin masada olduğu bildirildi. Yayomlanna ortak bildiride 30 Temmuz'da yapılan ilk zirvede alınan yaptırım kararlarının aynen uygulanacağı hatırlatıldı.
Bildiride Afrika Birliği'ne ECOWAS'ın aldığı tüm kararları onaylaması çağrısı yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) de dahil tüm müttefik kurum ve ülkeler de ECOWAS'ın Nijer'de anayasal düzenin yeniden tesis edilmesindeki çabalarını desteklemeye davet edildi.
Tinubu: Güç kullanımı, son çare
Zirve sonrası açıklama yapan ECOWAS Dönem Başkanı Bola Tinubu, "Yaklaşımımızın temelini diplomatik müzakereler ve diyalog oluşturuyor. Müzakere yolu, açık. Güç kullanımı, son çare olarak halen masada duruyor" dedi.
Binlerce darbe destekçisi ise başkent Niamey'de toplanarak cunta yönetiminin arkasında olduklarını duyurdu.
Guterres'ten gözaltındaki Bazum için çağrı
UN News'e göre, BM Genel Sekreteri António Guterres, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un keyfi olarak gözaltında tutulduğu "içler acısı yaşam koşulları" hakkındaki endişelerini dile getirdi.
Bazum'un derhal koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısını yapan Guterres, "Nijer'in uluslararası insan hakları yükümlülüklerine sıkı sıkıya bağlı kalmaları için çağrıda bulunuyor" dedi.
Afrika Birliği: Bazum'a yaklaşım kabul edilemez
Afrika Birliği ise Bazum'un kötü koşullarından derin endişe duyduklarını dile getirerek, darbecilerin Bazum'a yönelik muameleyi "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.
ECOWAS'ın kararlarını desteklediklerini belirten Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat, "Kaynaklarımız, koşulların endişe verici bir şekilde kötüleştiğini doğruluyor" dedi.
AB ve ABD de Bazum'un derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Ne olmuştu?Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve askeri cunta yönetime el koymuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı. ECOWAS ise Cumhurbaşkanı Bazum'un serbest bırakılması ve görevine dönmesi için 30 Temmuz'ta cuntaya bir hafta süre vermişti. Ayrıca ECOWAS ülkeleri, Nijer'e tüm hava ve kara sınırlarını kapatmış ve Nijer'in Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası'ndaki (BCEAO) varlıkları dondurulmuştu. ECOWAS, talepleri yerine getirilmezse askeri müdahale dahil her türlü seçeneğin değerlendirileceğini açıklamıştı. Cunta yönetimi ise hava sahasını uluslararası uçuşlara kapatmış ve dış güçleri ülkeye saldırı hazırlığıyla suçlamıştı. |
(NT)