Fotoğraf: Darbe liderleri Nijer'in başkenti Niamey'de pazar günü yapılan mitingde/Şarkulavsat
Devrik Cumhurbaşkanı Bazoum |
26 Temmuz 2021'den bu yana Nijer Devlet Başkanı olan Mohamed Bazoum Başkan Mohamed Bazoum ve ailesinin, başkent Niamey'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda tutulduğuna dair haberlerin ardından sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Darbeye yorumcuların Bazoum'un görevden almaya hazırlandığı Tchiani'nin liderlik ettiği bildiriliyor. Bazoum'a yakın kaynaklar, ilişkilerinin gerginleşmesi üzerine cumhurbaşkanının 24 Temmuz'daki kabine toplantısında Tchiani'nin görevden alınmasına karar verdiğini söyledi. Bazoum'un eşi Hadiza ve oğlu Salem de darbe sırasında sarayda onunla birlikte gözaltına alınmıştı. |
Nijer'de 26 Temmuz'da bir darbeyle iktidara el koyan askeri cunta hava sahasını uluslararası uçuşlara kapattı ve dış güçleri ülkeye saldırı hazırlığıyla suçladı.
Şarkul Avsat'ın haberine göre, Cunta Batı Afrika Bölgesel Bloku'nun (ECOWAS) devrik cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un görevine iadesi için verdiği mühleti tanımadığını ve ülke hava sahasına girmeye yönelik herhangi bir girişimin "enerjik ve acil yanıt" alacağını duyurdu.
Darbe liderlerinin sözcüsü Albay Tümgeneral Amadou Abdramane Nijer devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, "bir komşu ülkede müdahale hazırlığı yapıldığı" konusunda uyarıda bulundu ve ülke hava sahasının ikinci bir duyuruya kadar kapalı olduğunu söyledi.
Abdramane, iki Orta Afrika ülkesinin işgal hazırlıklarına katıldığını öne sürdü, ancak hangileri olduğunu söylemedi ve halkı ülkeyi savunmaya çağırdı.
ECOWAS'ın cunta liderlerine teslim olmaları için verdiği tarih Pazar gecesi son buldu ancak sonraki adımın ne olacağı konusunda bir açıklama yapılmadı.
Pazar günü Nijer'in başkenti Niamey'de bir stadyumda yapılan darbe liderlerinin da hazır bulunduğu mitinge binlerce kişi toplanmıştı.
Nijer, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve diğer müttefiklerce El Kaide bağlantılı grupların ve aşırılıkçıların etki alanlarını Sahra Çölü güneyindeki geniş Sahel bölgesindeki son önemli terörle mücadele partneri olarak değerlendiriliyordu.
Cunta liderlerinin Fransa ile Nijer arasındaki güvenlik anlaşmalarını bozmuş olmlarına karşın ülkede konuşlu yaklaşık 1.500 Fransa ve 1.100 ABD askeri personelinin akıbetleri henüz bilinmiyor.
(AEK)