Yakınlarının bianet'e verdiği bilgiye göre beyninde ve akciğerlerinde yaşadığı enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırılan Nihat Sargın düne göre daha iyi olsa da durumu hâlâ kritik.
Sargın'ın tedavisi Cerrahpaşa Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde sürüyor.
10 Ocak Pazar günü evinde fenalaşan Sargın kafasını yere çarptı. Şuuru açık olan Sargın 24 saat durumuyla ilgili kimseye haber vermedi.
11 Ocak Pazartesi kendisine ulaşan yakınları Sargın'ı hastaneye götürdü ve kontrolleri yapıldı. Ardından şuurunu kaybeden Sargın tekrar Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji bölümüne kaldırıldı. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından aynı hastanenin Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesine nakledildi ve yoğun bakıma alındı.
Beyin damarlarında enfeksiyon teşhisi konan Sargın'ın akciğerinde de iltihap olduğu belirlendi.
Atalay, doktorların yaptıkları tetkiklerin sonucunda Sargın'ın durumunun kritik olduğunu söylediklerini belirtti.
Nihat Sargın kimdir?
1927'de İstanbul'da doğan Sargın, tıp fakültesinde öğrenciyken sol mücadelenin içerisinde yer almaya başladı. 1948'de, 21 yaşındayken Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) üyesi oldu. 1950 yılında tutuklanarak dört yıl cezaevinde kaldı. 6-7 Eylül Olayları'nda yargılandı.
İstanbul Yüksek Tahsil Gençliği Derneği başkanlığı yaptı. Temel Haklar Yaşatma Derneği'ni kuran Sargın 1962'de Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) genel sekreterliğini yaptı. Politik yaşamında üçüncü tutukluluğunu 12 Mart Muhtırası ile yaşadı.
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından yurtdışına giderek yedi yıl kaldı. 1987'de Haydar Kutlu ile birlikte Türkiye'ye dönerek, TKP ile TİP birleşmesinden doğan Türkiye Birleşik Komünist Partisi'nin (TBKP) kurucuları arasında yer aldı. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı'nın başkanlığını yaptı.
Nisan 1999'da Ürün dergisini çıkaran ekipte yer alan Sargın, eşi ve 63 yıllık mücadele arkadaşı olan Yıldız Baştımar Sargın'ı 7 Ekim 2009'da kaybetti.
Sargın'ın iki ciltlik "TİP'li Yıllar (1961 - 1971) Anılar-Belgeler", "Dönüşten Özgürlüğe 900 Gün Türkiye Birleşik Komünist Partisi Davası" ve "Cezaevi Anıları - Davalar, Savunmalar" isimli üç kitabı bulunuyor.(BÇ)
* Fotoğraf: Bawer Çakır