Türkiye sosyalist hareketinin en eski temsilcilerinden Nihat Sargın 17 Kasım çarşamba sabahı 81 yaşında aramızdan ayrıldı. Sargın beyin ve akciğer iltihabı nedeniyle uzunca bir süre Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi yoğun bakım servisinde kaldıktan sonra evine dönmüştü ve tedavisi evde sürdürülüyordu.
Sargın'ın cenazesi 19 Kasım 2010 Cuma günü öğle namazı sonrasında Kızıltoprak, Zühtüpaşa Camii'nden kaldırılacak.
Sargın 1946'da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okurken Yüksek Tahsil Gençlik Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı; iki dönem sekreterliğini yaptı.Derneğin yayın organı Hür Gençlik dergisinin yönetmenliğini üstlendi.1962'de asistanlığı sırasında Temel Hakları Yaşatma Derneği kurucuları arasına katıldı.
1948'de Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi oldu, 1961'de Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi. TİP saflarında merkez büro üyesi, genel sekreter yardımcısı ve genel sekreterlik görevlerinde bulundu. 12 Mart 1971 askeri darbesi sonrası TİP kapatıldığında partide Genel Yönetim Kurulu üyesiydi.
Sargın sosyalizm mücadelesine 1975'te tekrar kurulan Türkiye İşçi Partisi'nde genel sekreter olarak devam etti,.
Sargın 1950'de TKP üyesi olmaktan, 1955'te 6-7 Eylül olaylarında "Komünistler yaptı" iddiasıyla ve 1971'de TİP ve 1989'da TBKP üyeliğinden toplam yedi yıldan fazla cezaevinde kaldı.
12 Eylül sonrası yedi yıl sürgünde yaşadıktan sonra TKP ile TİP'in birleşmesinden doğan Türkiye Birleşik Komünist Partisi kurucusu olarak Türkiye'ye döndü. Tutuklandı. TBKP'nin kapatılmasından sonra Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) kurucu üyeleri arasında yer aldı. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı'nın da kurucuları ve yöneticileri arasındaydı.
Sargın 1927'da İstanbul'da doğdu; İstanbul Erkek Lisesinde okudu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi, uzun yıllar göğüs hastalıkları uzmanı olarak çalıştı. Öğrenci derneğinde arkadaşı olan Yıldız Baştımar ile evlendi. Yıldız Baştımar Sargın 2009'da öldüğünde 54 yıldır evliydiler.
Sargın Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) yöneticiliği yaptı; "TİP'li Yıllar, 1961-1971/Anılar Belgeler (1-2)", "Davalar, Savunmalar, Cezaevi Anıları", "Dönüşten Özgürlüğe 900 Gün/TBKP Davası" kitaplarının yanı sıra Haydar Kutlu ile birlikte de "Sorgu", "Demokrasi Davası Sürüyor"da TBKP yargılamasını kitaplaştırdılar.
Sargın'ın ölümünün ardından bir açıklama yapan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, "Reel sosyalizmin yenilgisinin ardından oluşan yılgınlık ve inançsızlık ortamının dağıtılması için elini taşın altına koyanlardan" biri olarak nitelediği Nihat Sargın'ı "sevgi ve saygı yürüyüşü ile sonsuzluğa uğurlayacağız. Nihat Sargın'ı sahiplenmek sosyalizm düşüncesini sahiplenmektir, Nihat Sargın'a sahip çıkmak kendi tarihimize sahip çıkmaktır." dedi.
"Yüreği eşitlikten, özgürlükten yana atan bütün yurttaşlarımızı sosyalizm emekçisi Nihat Sargın'ı karanfillerle uğurlamaya" çağırdı. (EK/EÖ)