Türkiye Birleşik Komünist Partisi kurucularından, Türkiye İşçi Partisi eski Genel Sekreteri Nihat Sargın, bugün İstanbul Zincirlikuyu'da toprağa verildi.
İstanbul Kızıltoprak'taki Zühtüpaşa Camii'nde öğlen namazının ardından Sargın'ın kızıl bayrağa sarılı tabutu alkışlar ve "yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganları arasında uğurlandı.
Sargın'ın yoldaşları ve dostları için Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı'nın (TÜSTAV) hazırladığı anma kartında şöyle yazıyordu: "NİHAT SARGIN (1927 - 2010) 62 yıldır bağımsızlık, demokrasi, sosyalizm mücadelesinin yürekli, coşkulu, sevgi dolu üyesi, her daim davanın emektarı"
Sargın alkışlar ve "Yaşasın devrim ve sosyalizm!" sloganlarıyla toprağa verildi.
Zincirlikuyu'da
Zincirlikuyu'da Sargın'ın toprağa verilmesini ardından düzenlenen anma töreni Mustafa Atalay'ın bağımsızlık, devrim ve sosyalizm mücadelesinde yitirilenler anısına saygı duruşu davetiyle başladı.
Atalay, Sargın'ın yaşamını ve mücadelesini özetlediği konuşmasını "onun ömrünce taşıdığı eşitlik ve özgürlük ideali bizim de idealimizdir," sözleriyle tamamladı.
TÜSTAV başkanı Fahrettin Ozan konuşmasında Sargın'ın solun mücadele tarihinin çeşitli evrelerine ilişkin belgelerin düzenlenmesi, arşivlenmesi ve yayınlanmasına gösterdiği titizliğe değindi.
"O bizim hem abimiz hem ustamız oldu. Düzenin, toplumsal mücadelenin belleğini kazıyıp yok etmesine karşı da direnmiştir..."
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, ÖDP üyesi Sargın'ın solun ortak tarihsel mirasının ve yenilenme iradesinin temsilcilerinden olduğunu belirtti.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eşbaşkanı Gültan Kışanak da konuşmasında Türkiye halklarının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin mirasına sahip çıkanların Sargın ve arkadaşlarını unutmayacağını belirtti.
"Onlar 1940'larda eşitlik, özgürlük ve barış için mücadele verdiler. Bugün bile barış istemek ağır bedeller gerektiriyor. Biz hepimiz istersek ve mücadelemizi yükseltirsek başaracağız..."
Sargın'ın genel başkanlığını yaptığı Türkiye Birleşik Komünist Partisi Genel Sekreteri Nabi Yağcı Sargın'ı en iyi "emek vermek" sözünün tanımladığını söyledi.
"Onun anısı önünde bize kalan da bu mücadeleye emek vermiş herkese saygı göstererek ve sahip çıkarak ne olursa olsun düşman saflarına bırakmamaktır."
Türkiye İşçi Partisi milletvekillerinden Tarık Ziya Ekinci sözlerine Sargın'a "ebedi genel sekreterim" diye seslenerek başladı, Sargın'ın neredeyse tüm yaşamını örgütlenmeye adadığını vurguladı.
"Onun ölümü çok erken ölümdür. Neyse ki rahle-i tedrisinden geçen çok değerli gençler yetiştiler. Bu töreni de bu genç arkadaşlar pek güzel düzenlediler. "
Son olarak, Sargın'ın mücadele arkadaşı Can Açıkgöz " o bir sosyalist devrimciydi. Mücadelede çoğu zaman görülmez ve fark edilmez emeklerin sahibiydi," dedi.
Geniş katılım
Törene katılan bine yakın kişi arasında İbrahim Aksın, Rasih Nuri İleri, Yüksel Selek, Munise Aren, Şehabettin Bakırsan, Alp Selek, ÖDP'den Kader Çeşmecioğlu, Zuhal Tuncel, Masis Kürkçigil, BDP'den Tuncer Bakırhan, milletvekilleri Hasip Kaplan, Akın Birdal ve Ufuk Uras, Türk Tabipleri Birliği eski Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Sosyalist Gelecek Parti Hareketi sözcüsü Ertuğrul Kürkçü,Türkiye Komünist Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) yöneticilerinden Tektaş Ağaoğlu, Hüseyin Hasançebi, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) genel başkan yardımcısı Ali Cancı, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) başkanı Doğan Tarkan, oyuncu Levent Üzümcü, hukukçular Fikret İlkiz ve Ergin Cinmen, Eşber Yağmurdereli, Zeynep Tanbay, Ilgın Su, Ersin Salman da vardı. (BİA)
* Sargın'la ilgili fotoğraf galerisine ulaşmak için tıklayın.