6 Şubat depremlerinin yol açtığı büyük öfke ve isyan duyguları arasında depremzedeleri "Olanlar hep oldu. Bunlar kader planının içinde olan şeyler." diyerek teskin etmeye çabalayan Erdoğan'a yanıt aTV'nin ilahiyatçısı Prof. Nİhat Hatipoğlu'dan geldi.
Hatipoğlu Perşembe akşamı katıldığı bir sohbet programında, "Geçmiş olan süreçte [bilim insanlarını] dinlemediğimiz için başımıza felaket gelmişse bunu kaderle ifade etmeyeceğiz. Kader bu değil, kader, akıllı düşünmektir. Kader tedbir almaktır. Akıldan daha büyük tedbir yok diyor sevgili peygamberimiz," diyerek deprem yıkımını "kader"e bağlayan yaklaşımı yalnızca bilim dışı değil, din dışı olmakla da eleştirdi.
Hatipoğlu'nun kader ve bilim ayrımı
Cumhurbaşkanı Erdoğan her gün büyüyen ölüm sayıları, göçük altında kalan onbinlerin ölüme terkedilmişliği, kendi yönetimi sırasında özellikle son on yılda inşa edilmiş yapı stokunun topluca çöküşünü "kader"e bağlarken ilahiyatçı Hatipoğlu, Erdoğan'ın propaganda kanalı aTV'de şunları söyledi:
"Kader bu değil, kader, akıllı düşünmektir"
"[...] Konudaki yönetmeliklere uymayan, yanlış hareket eden, bilim adamlarını dinlemeyen [...] bakın şu anda bilim adamlarının, işin uzmanlarının sözü bizim için dini bir emir gibidir. Bu işin uzmanları onları dinleyeceğiz. Bundan sonraki süreçte onları dinlemek zorundayız. Geçmiş olan süreçte dinlemediğimiz için başımıza felaket gelmişse bunu kaderle ifade etmeyeceğiz. Kader bu değil, kader, akıllı düşünmektir. Kader tedbir almaktır. Akıldan daha büyük tedbir yok diyor sevgili peygamberimiz."
Müteahhitlere karşı Hz. Muhammed hadisleri
Hatipoğlu, öte yandan, konuşmasında depremdeki büyük yıkımın sorumluluğunu da sürecin merkezinde duran ve Erdoğan tarafından en çok kayrılan kesim olan inşaat sektörüne yükledi:
"Hazreti peygamber devesini bağlayıp mescide gelene soruyor, 'deven nerede' diyor. 'Allah'a emanet ettim' diyor. 'Bağladın mı onu' diyor, 'yok bağlamadım' diyor. 'Git bağla. Sonra Allah'a emanet et' diyor. Bizim kader anlayışımızda bu vardır yani. Bütün tedbirleri alacağız. Tedbirleri aldıktan sonra bize rağmen bir hadise olursa yapacak bir şey yok tabii. Ama öncelikle bu binalar, bir yıllık binalar yıkılıyor. Demek ki orada bir hile var, bir hurda var orada. Büyük fiyatlarla yapılmış olan yeni binalar bir anda yıkılıyor. Büyük fiyatlarla satılan yeni binalar bir anda yıkılıyor. Bunun hesabını kime soracağız. Elbette bu işi yapanlara soracağız. Hem de öyle bir sormalıyız ki bir daha böyle şeye tevessül edemesinler."
Nihat Hatipoğlu hakkında
1955 Diyarbakır doğumlu ilâhiyatçı Nihat Hatipoğlu, ilk öğrenimini Siirt ve Malatya'da orta öğrenimini 1975'te Uşak İmam Hatip Lisesi ve Uşak Lisesi'nde tamamladı. 1981'de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Profesörlük ünvanını Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden aldı. 2017'den bu yana YÖK üyesi. Hatipoğlu, TBMM'den geçen torba yasayla adına "İslam" eklenen Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne rektör atandı. Yasayla yeni üniversitenin adı Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi oldu. Hatipoğlu'nun rektörlükteki süresi Ocak 2023'te doldu.
Nihat Hatipoğlu, ulusal televizyon kanallarında dini programları hazırlayıp sunmaya 5 yıl Kanal A'da program yaparak başladı. Ayrıca Ankara'da yayın yapan iki yerel radyoda (Arifan radyo, Hedef radyo) 10 yıldan bu yana aralıksız olarak haftalık yayınlarına halen devam etmektedir. 2004 yılında Ramazan ayında Flash TV'de, 2005 Ramazan ayında Star TV'de Sahur programını hazırlayıp sundu. 2005 yılında Star TV'de Dosta Doğru programı sundu.
2005-2010 yılları arasında Ramazan ayı süresince Star TV'de İftar ve Sahur Programlarını sundu. Radyo ve televizyon izleyicileri İftar ve Sahur programlarını birinci olarak seçti.Programları Türkiye'de birçok radyoda yayınlanmaktadır. Halen atv'de haftalık programları devam etmektedir. Kırk civarında yayınlanmış Kaset, CD, VCD'si bulunmaktadır. Yurt içinde ve yurt dışında seri konferansları devam etmektedir. Yazı Makaleleri, Panel, Diyanet Dergisi, İslami Araştırmalar ve benzeri dergilerde yayınlandı.
(AEK)