Bundan 16 yıl önce, ilk defa Rio de Janerio'da düzenlenen Dünya Zivesi'nde kürsüye çıkan Severn Cullis-Suzuki adlı 12 yaşındaki kız çocuğunun yaptığı konuşma salonu dolduran diplomatların susup dinlemesine yol açmıştı.
"Okulda, hatta anaokulunda bize dünyada nasıl davranmamız gerektiğini öğretiyorsunuz" demişti Cullis-Suzuki kendinden emin bir şekilde.
"Başkalarıyla kavga etmemeyi, uzlaşmayı, saygıyı, çöpümüzü temizlemeyi, diğer canlılara zarar vermemeyi, paylaşmayı, açgözlü olmamayı... Peki neden sonra bize yapmamız gerektiğini söylediğiniz şeyleri siz yapıyorsunuz?"
Bu konuşma onun hayatını değiştirdi. Konferasntan sonra dünyayı dolaşıp ekolojik adalet üzerine konuşmalar yapmaya devam etti; bugün de aynı şeyi sürdürüyor.
O konuşmanın videosu birçok genç aktivisti cesaretlendirdi. Kayıt internete konulduğundan beri milyonlarca insan tarafından izlendi.
Bugün 28 yaşında olan Cullis-Suzuki, "Geriye dönüp bakınca, o konuşmanın sanki benden ayrı bir şey olduğu hissine kapılıyorum" diyor.
"Gençliğin gücünü, genç bir sesin önemini ve bir çocuğun toplumca desteklendiğinde neler yapabileceğini görüyorum."
Yakın zaman önce etno-biyoloji üzerine yüksek lisansını tamamlayan Cullis-Suzuki, hala Kanada ve dünyada önemli bir aktivist. British Columbia'da yerlilerle yaşayıp çevre yönetimi konusundaki bilgilerini geleneksel yaklaşımlarla birleştirip sınmaya çalışıyor. Kanada'daki genç aktivistler üzerine bir kitabı da bulunuyor.
"1992'de söylenip de bugün hala geçerli olmayan çok az şey var" diyor Cullis-Suzuki.
"Bu da çocukların önemine dikkat çekiyor. Çocuklar, büyüdükçe dilimizi bağlayan başka amaçlar ya da karmaşık anlamları bir kenara bırakıp gerçekleri söyleyebilir. Neyin önemli olduğunu bize hatırlatmaları için çocuklara ihtiyacımız var."(EÜ/EZÖ)
* Bu röportajı Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) sitesinden Türkçeleştirerek aktardık.