The New York Times (NYT) Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dean Baquet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisine neden 17 Eylül tarihli “Türkiye'den IŞİD'e Sabit Bir Şekilde Militan Akıyor” haberinin yayımından sonra muhabirlerinin yıldırmaya çalışıldığını açıkladı.
Baquet, dün (18 Eylül) yaptığı yazılı açıklamada, “Düzeltme yayımlamamıza rağmen bazı Türkiyeli yetkililer ve medya organları, koordineli bir kampanya başlatarak haberi kaleme alan muhabirin gerekçelerini sorgulamaya ve onu yıldırmaya çalıştılar” dedi.
NYT: Muhabirimiz hedef gösteriliyor
Söz konusu makalede yer alan, Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu Ankara Hacıbayram Camisi’nden çıkarken gösteren fotoğrafla ilgili hükümet yetkililerinin sert tepki verdiğinin farkında olduklarını belirten Baquet, fotoğrafı geri çekmelerine rağmen muhabirlerinin güvenliğini tehdit eden binlerce mesaj aldığını bildirdi; muhabirlerinin bu şekilde hedef gösterilmesinin “kabul edilemez” olduğunu açıkladı.
“Güvenliği sağlayın, bizimle iletişime geçin”
Baquet, yetkililerin Türkiye'de yasal olarak çalışan muhabirlerinin güvenliğini sağlamasını beklediklerini kaydetti; gerekli duyulması halinde bu sorunun çözülmesiyle ilgili, daha uygun yöntemlerle, kendisiyle ya da üst düzey diğer bir editörle iletişim kurulabileceğini ifade etti.
NYT Kurumsal İletişim Departmanı Başkan Yardımcısı Eileen M. Murphy haberin arkasında olduklarını, ona eşlik eden fotoğrafıysa kaldırdıklarını duyurmuştu.
Uluslararası medyayla ilişki bozuldu
Taraf gazetesi yazarı ve The Economist gazetesi muhabiri Amberin Zaman, 6 Ağustos’taki CNN Türk yayınında ifade ettiği görüşleri nedeniyle Başbakanken Erdoğan’ın sözlü saldırısına uğradı: ”Gazeteci kılıklı bir militan… Edepsiz bir kadın. Müslüman ülkede bunu beklemek zor değil mi diyor. Haddini bil haddini!”
31 Mayıs’ta polis, Gezi eylemleri yıldönümünde CNN International’ın muhabiri Ivan Watson’a canlı yayındayken pasaport kontrolü yaptı; sarı basın kartı yetmeyince arkadan tekmeleyerek gözaltına aldı (31 Mayıs).
Alman Der Spiegel dergisi muhabiri Hasnain Kazim, Soma maden cinayetiyle ilgili yaptığı, bir yurttaşın sözlerini yansıttığı “Cehenneme kadar yolun var Erdoğan!” başlıklı haberi nedeniyle ölüm tehditleri aldığını açıkladı. Dergi, 10 binden fazla elektronik posta, tweet ve Facebook mesajı aldığını belirten muhabirini güvenlik gerekçesiyle Hamburg'a çektiğini duyurdu (20 Mayıs).
BBC Türkçe servisi Soma’da madenci yakınlarıyla ilgili görüntüleri yayınlayan muhabir Rengin Arslan Erdoğan’ın hedefi oldu. Erdoğan, 20 Mayıs’taki Meclis grup konuşmasında BBC Türkçe servisini ‘figüran kullanmak” ile suçladı. BBC, “haberimizin arkasındayız” açıklaması yaptı.
14 Mayıs'ta eski Başbakan Erdoğan, Soma'daki basın toplantısında işletmelerle ilgili soru soran El Cezire televizyonu muhabirini azarladı, ''Bir gazeteci olarak dünyada madenlerin nasıl çalıştığını takip etmiyorsunuz. Belki Katar'da kömür olmadığından... Bakın Mart'ta yapılan kontrollerde sağlık ve güvenlikte bu ocağın başarılı olduğu tespit edilmiştir'' dedi (14 Mayıs) (EÖ).