“Malum" olaylardan sonra şimdi yeniden.. Ebruİstanbul şarkılarıyla…” Dört yıllık zorunlu aradan sonra kapılarını tekrar açan Neve Şalom Kültür merkezi 1998’de kuruldu. Demek ki, 15 Kasım 2003 günü saat 09.30’ta patlayan bombalardan sonra merkezin kapıları kapalıymış. Bilmiyorduk!
“Ne var ki mozaiklerin oluşturduğu parçacıklar zamanla kopabilir, düşebilir… Bırakalım bu kara düşünceleri, dahası ’mozaik’ sözcüğünü bile değiştirelim, ve ‘ebru’ tanımını getirelim bu güzel kentimiz için…”
İstanbul’a ilan-ı aşk
Mario Levi bu “ilk gece”de “ayrı ayrı renklerin birbiriyle tam anlamıyla kaynaşmış olan Ebru-İstanbul”u anmaya, ona ilanı aşk etmeye bir çağrı yaptı.
Neve Şalom Vakfı Kültür Merkezi Büyük Hendek caddesindeki Sinagogun yan sokağına açılıyor. Dini kutlamalar, kültürel faaliyetler, düğünler yapılan, sergiler açılan, konserler düzenlenen Merkezde müze, sergi salonu, seminer odası, gelin odası ve mutfak yer alıyor.
Perşembe akşamı Yahudi cemaati sakin bir sevinç içindeydi. Haklılar tabii, Vakfın dört yıl sonra öncesinde düzenlediği İspanyol geceleri, caz, rock, pop, viyolonsel konserleri, mizah geceleri, soykırım kemanlarının gerçek hikayeleri kaldığı yerden devam edecek.
Dört dille semt semt İstanbul
İki buçuk saat süren bu “nostaljik kent gezisi”nde Sema’nın Rumca, Ermenice, Judeo-Espanyolca ve Türkçe seslendirdiği şarkılar Levi’nin sözleriyle herkes için daha da anlaşılır oldu.
Sema’ya piyanoda Cumhur Bakışkan, viyolonselde Melikcan Zaman, Vurmalı çalgılarda İsmet Kızıl ve Torab Majlesi eşlik etti.
Bu yolculuk Selanik ve Rumeli’den Balat, Samatya, Sulukule, Tatavla’ya uğradı, Arnavutköy ve Büyükdere’ye uzandı, Göksu ve Kuzguncuk’a geçti, Kuledibi ve Pera’da soluklandı, Adalar’a bir kaçamak yaptı ve Kuledibi’ne geldi.
Katolik krallara teşekkür
Levi, 500 yıl önce sefaradları İspanya’dan kovarak onlara İstanbul’u armağan ettikleri için Katolik krallara teşekkür etti.
“Haliç’in sularına ilk demir atan ilk Yahudiler buralarda bu kadar kalacaklarını biliyorlar mıydı?”
Şarkılarla tarih
Penceresi yola karşı, kerem eyle, Morenika, Oror, Celem celem, Ciğerparem, Kegome, Mazi kalbimde yaradır, Menekşelendi sular, Aman Minnoş, Por tu perta yo pasi, Tumbalalaika, Benim gönlüm sarhoştur, Kırık gönül şarkılarında, türkülerinde gurbet, aşk, göç, acı, keyif, dahası kimi şarkılarda diller birbirine karıştı. (NM/NZ)
* Sema, Klasik Türk ve halk müziğinden yola çıkarak Brecht liedleri, Yidiş Ghetto şarkıları, caz ve deneysel müzikte kendine özgü yorumunu yarattı. Büyük ilgi gören “Efsane hanımlar” CD’sinin ikincisi geliyor.
* Mario Levi, bir İstanbul yazarı. “Lunapark kapandı”, “Bir yaz yağmuruydu”, Madam Floridis” yazdığı kitaplardan bir kaçı. Yazı atölyeleri düzenliyor, Yazı yaratım dersleri veriyor.