Fotoğraf: Karolina Grabowska / Pexels
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Dünya genelinde 195 milyon üyesi bulunan Netflix, Türkiye'de ofis açacağını duyurdu.
Şirketten konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada “Türkiye ekibine ev sahipliği yapması planlanan ofis, 2021 yılının ikinci yarısında kapılarını açacak ve yeni istihdam olanaklarını beraberinde getirecek” denildi.
Netflix’in kurucusu ve eş CEO’su Reed Hastings “Türkiye’ye yönelik bağlılığımızı net bir şekilde ortaya koyan bu karar, dünyanın dört bir yanında keyifle izlenecek daha fazla Türk yapımı üretmemize katkı sağlayacak. Türkiye’deki 3 milyonu aşkın üyemize ve tüm paydaşlarımıza destekleri için teşekkür ederiz” diye konuştu.
İnternetten yayın yapan platformlarının Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) lisans alması şart koşan yönetmeliği kabulünün ardından Netflix Eylül 2019'da başvuru yapmıştı. RTÜK de yapılan başvuruyu Kasım 2020'de onaylanarak Netflix'e gerekli lisansları vermişti.
Lisans ile RTÜK, Netflix’in kataloğunda yer alan içerikler üzerinde denetim hakkına sahip oldu.
RTÜK sansür yasası
İnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK'ten yayın lisansı alması şart koşan yönetmelik 1 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete'de "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik" adıyla yayınlandı. 1 Eylül itibariyle de yürürlüğe girdi.
Böylece Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar RTÜK’ün denetimi kapsamına girdi.
Sansür yasası olarak nitelendirilen bu yönetmelikle birlikte yayıncı kuruluşlar artık RTÜK'ten lisans almadan yayın hizmetleri veremiyor. İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti alınıyor.
İnternet ortamından yayın iletim yetkilendirme ücreti de yıllık 100 bin TL olarak uygulanıyor. Yönetmelik gereği yıllık gelirlerinin binde 5'ini de her yıl RTÜK'e verecek olan yayıncı kuruluşlar, RTÜK'ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda.
Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu. (HA)