Marmara Hukuk Kulübü, Hukuk Akademisi Topluluğu, Beykent Üniversitesi Uluslararası Hukuk Kulübü, Marmara Üniversitesi Sosyal Hukukçular Kulübü ve cübbem.com destekleriyle gerçekleşen konferansta hukukçular, hukuk öğrencileri ve girişimciler teknolojik gelişmelerle girişimciliğin ve hukukun dönüşümünü tartıştılar.
300 kişinin katıldığı konferansta son dönem online hizmet sektöründe yer alan “BiTaksi” kurucu ortağı Turancan Salur, “Getir” Kurucu Ortağı Mert Salur, cimri.com Genel Müdürü Serkan Koç, cübbem.com kurucu ortağı Şükrü Köse ve Ünsal Gündüz Avukatlık Ortaklığı kurucu ortağı avukat Burçak Ünsal konuşmacı olarak yer aldı.
Turancan Salur, Mert Salur ve Şükrü Köse, kendi girişimleri hakkında bilgi verirken, avukat Burçak Ünsal ve Serkan Koç şunları söyledi:
Ünsal: “IoT, nesnelerden bahsediyor ama konu sadece nesneler değil, insan dahil tüm canlılar”
Ünsal Gündüz Avukatlık Ortaklığı kurucu ortağı avukat Burçak Ünsal, konuşmasında genel olarak teknoloji ve hukuk ilişkisinin öneminden söz ederek özellikle Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramının tanımı ve uygulamaları boyutuna değindi:
“IoT kavramının ne olduğunun açıklanması lazım. İngilizce literatürde çok tanımı var. Fakat Türkçe literatürde hukuk amaçlı yasal zeminde IoT tanımını sunmak benim tarafımdan gerçekleşti. Buna sanayi 4.0 da diyebiliriz.
“IoT, nesnelerden bahsediyor ancak biliyoruz ki konu sadece nesneler değil, insan dahil tüm canlılar.
“Bu sebeple takılabilir, giyilebilir, gömülü veya enjekte edilebilir sensör geçitlerle nesnelerin, insanlar dahil canlıların talimatla veya kendiliğinden anlamlı sonuçlar çıkarmak ve fayda yaratmak üzere bilişim ve iletişim sistemleri kullanarak veri alışverişi yaptığı durumdur.
“Kavramın tanımı hukuki düzenleme için çok önemli”
“Anlamlı ve faydalı sonuç nedir? Kaybolan birisinin bulunması, bir suçlunun takibi, fabrikalarda verimliliğin arttırılması, tarımın gelişimi bu sonuçlara verilebilecek örneklerdendir.
“Bu ne sağlıyor? Bütün kıt imkanların en optimum şekilde kullanılmasını sağlıyor. Yani verimlilik, para kazanma ve kar yükselmesi.
“Elbette bunu IoT ve makineler sayesinde veya yapay zekâ sayesinde yaptığımız zaman insan gücüne daha az ihtiyacımız olacak.
“Bunun kişilerin kendilerine daha fazla zaman ayırabilmesi gibi olumlu sonuçları olduğu kadar olumsuzlukları da olacak.
“Kişiler işlerinden olabilecekler. Kaydedilen veriler (data) sayesinde mahremiyet ihlalleri, tüketici hak ihlalleri, izinsiz dinleme, izinsiz takip gibi meseleler ortaya çıkacaktır.
“Bunlar bugünün mü geleceğin mi meselesi, bu konuya daha yakından bakmak lazım.
“Dünyada bunların hukuki araştırmaları çok eskiye gidiyor olmakla birlikte hukuki düzenlemeleri de artık yapılmaya başlandı.
“Örneğin 2013’te ABD Federal Ticaret Komisyonu ilk olarak evlerde kullanılan bebek monitör cihazları sebebiyle oluşan birtakım ihlalleri düzenlemek amacıyla bazı kararlar ve standartlar getirdi.”
Koç: Hukukçulardan riskleri sıralamak yerine çözüm üretmeli
cimri.com Genel Müdürü Serkan Koç konuşmasında iş dünyası ve hukukçular arasındaki ilişkiyi anlatırken şunlara değindi:
“İş dünyasının hukukçulardan beklediği riskleri sıralamaları değil çözüm üretmeleri.
“Teknolojik gelişmelerle artık tek konuya olan hâkimiyet yeterli olmayacak. Kişinin farklı konularda uzmanlaşıp bu konulara çözüm üretmesi bekleniyor.
“Internet Of Things konusu dünyada çok önemli hale geldi. Amazon bu konuda gerçekten çok ileri bir konumda yer alıyor.”
Koç, konuşmasında teknolojinin olumsuz sonuçlar kadar olumlu sonuçlar da ortaya çıkarabileceğini belirtirken ABD’de Manhattan’da Uber faaliyete geçtikten sonra alkollü sürücü kazalarının azaldığını örnek vererek konuşmasını sonlandırdı. (Çİ/EKN)