Nesli tehlike altındaki panda sayısı katkısıyla son 10 yılda yüzde 16,8 oranında arttı.
Çin’de yapılan Dördüncü Ulusal Panda Araştırması’nın sonuçlarına göre, koruma çalışmalarının da katkısıyla panda sayısı 1864’e çıktı, 10 yıl önce doğada yaşayan panda sayısı 1596’ydı.
Pandaların sayısı yükseldi, üstelik yaşam alanları da 2 milyon 577 bin hektara çıktı.
Çin Devlet Orman İdaresi tarafından yürütülen araştırma, 2011’de WWF’in maddi ve teknik desteğiyle başladı. Bu çalışmalar, yeni doğa koruma alanlarının oluşturulmasıyla birlikte pandaların daha çok yiyecek bulabilmesine ve daha iyi üreyebilmesine olanak sağlayan orman alanlarını bambulukları ekolojik koridorlarla birleştiren korunan alan ağlarının oluşturulmasını da kapsıyor.
Madencilik, santraller, turizm hala tehdit
WWF-Türkiye, yaptığı açıklamada araştırmanın popülasyon ve habitat açısından bazı artışları ortaya koyduğunu ancak doğada yaşayan dev pandaların hala ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti.
"Panda popülasyonunu tehdit eden kaçak avcılık tehdidi azalsa da madencilik, hidroelektrik santraller, turizm ve altyapı inşaatları gibi sorunlar türün yaşam alanlarını olumsuz etkiliyor."
Dağ keçisi, altın maymun da korundu
Açıklamada, panda koruma çabalarının başka türlerin korunmasına da katkıda bulunduğu belirtildi.
"Çin’in Siçuan, Şaanşi ve Gansu eyaletlerinde yaşayan pandalar için oluşturulan korunan alanlarda, Çin’in güneybatısında yaşayan, Çin dağ keçisi, altın maymun, kızıl panda ve tepeli aynak gibi nesli tehlike altındaki diğer türler de yaşıyor. "
Türkiye de en çok pandayı destekliyor
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, “Pandalar, WWF’in tüm dünyadaki doğa koruma çalışmaları için bir sembol. Korunmasıyla ilgili çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini görmekten çok mutluyuz. Çin’den gelen umut verici haberler bizleri diğer türlerin korunması konusunda da yüreklendiriyor” dedi.
WWF’in doğa koruma çalışmalarına destek olmak için yürütülen ‘evlat edinme’ kampanyasının Türkiye ayağında da en çok tercih edilen tür panda. (NV)