* Fotoğraf: Doğa Derneği - Twitter
28 kurum, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan kuşların avlanmasını engellemek için bir araya geldi.
Her sene ava açılacak canlı türlerini belirleyen Merkez Av Komisyonu’nun 8 Temmuz’da gerçekleşecek bu seneki toplantısı öncesinde ortak bir deklarasyon metni hazırlayan kurumlar, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan kuş türlerinin avının tamamen yasaklanması için çağrıda bulunarak change.org'da bir imza kampanyası başlattı.
28 kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, IUCN Ulusal Komitesi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, CİMER, Türkiye Avcılık ve Atıcılık Federasyonu Başkanlığı ve Merkez Av Komisyonuna şöyle seslendi:
“Covid-19 salgını döneminde bir kez daha anladığımız gibi doğanın döngülerinin zarar görmesi bütün canlıların yaşamını derinden etkiliyor. Kuşlar, yalnızca görsel ve işitsel olarak bulundukları ortamları güzelleştirmekle kalmıyor, doğadaki birçok döngünün sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlıyor. Bu yüzden bir kuş türünün yok olması doğamızın yok olması anlamına geliyor.”
Üveyik ve elmabaş patka tehlike altında
Her yıl toplanan Merkez Av Komisyonu, sene içerisinde ava açılacak canlı türlerini ve alanları belirliyor. Görevlerinden biri korunacak türleri belirlemek olan komisyon, geçtiğimiz yıllarda nesli küresel ölçekte tehlike altındaki kuş türleri olan üveyik ve elmabaş patkanın avını serbest bırakmıştı.
Yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte çalışmalar yürüten 28 kurum tarafından yayınlanan ortak deklarasyonda, bu sene 8 Temmuz’da yapılacak olan Merkez Av Komisyonu toplantısında bu iki türün avının tamamen yasaklanması, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan hiçbir kuş türünün avına izin verilmemesi talep ediliyor.
Nüfusları azaldı
Türkiye'de nesli tehlike altındaki kuş terlerinden üveyik nüfusu geçtiğimiz 40 senede yüzde 78, elmabaş patka nüfusu ise geçtiğimiz 20 yılda yüzde 50 azaldı.
Her iki tür de Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Liste verilerine göre nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan canlılar arasında bulunuyor.
Ancak 2018-2019 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu kararlarında bir av gününde, bir avcının beş bireye kadar üveyik, altı bireye kadar elmabaş patka vurmasına izin veriliyor.
Kuş türlerinin yüzde 13’ü yok olabilir
IUCN çalışmaları, tüm dünyadaki kuş türlerinin ise yaklaşık yüzde 13’ünün küresel ölçekte yok olma tehlikesinde olduğunu gösteriyor. Kuşların büyük bir hızla yok oluşunun sebeplerinin başında, doğal yaşam ortamlarının yok edilmesi ve avcılık geliyor.
Tehditler incelendiğinde, kuşların daralan yaşam ortamlarında devam eden avcılık faaliyetlerinden olumsuz etkilendiği görülüyor.
Bilim insanları ve Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun (BirdLife) yaptığı çalışmalar, Akdeniz Havzası’nda her sene 12 ila 38 milyon kuşun avlandığını ortaya koyuyor. Üstelik bu kuşların birçoğu göç yolculukları sırasında avlanıyor.
İmzacı kurumlar:
- AKFOD
- Alakır Nehri Kardeşliği
- Antalya Dostları Derneği
- Artvin Borçka Karagöl Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği
- Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
- Cahide Derneği
- Çiğdemim Derneği
- Çoruh Vadisi Borçkalılar Derneği
- Doğa Derneği
- Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Kulübü Derneği
- HAYTAP
- Hayvanlar İçin Projeler Derneği (HİPDER)
- İstanbul Artvin STK Platformu
- Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi
- Kızılkaya Yenidünya Derneği
- KİHAYKO
- Kuzey Ormanları Savunması
- MAGMA Dergisi
- Mezopotamya Ekoloji Hareketi
- MUÇEP
- Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği
- Orman Melekleri
- Simurg Kuş Yuvası Derneği
- Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD)
- TTKD
- Turgutlu Doğa Kültür ve Yaşam Derneği
- Van ÇEV-DER
- WWF-Türkiye
(TP)
* Kampanyayı imzalamak için tıklayın.