Birleşmiş Milletler genel sekreterine bağlı Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Radhika Coomaraswamy, Nepal'de bu yıl yapılan seçimleri kazanan Maocu partiden Maocu ordunun elinde tuttuğu çocukları serbest bırakmasını istedi.
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) geçen yıl yaptığı araştırmada, Maocu güçlerin saflarında 18 yaşından küçük 2 bin 973 çocuk olduğunu belirlemişti.
"Bu çocuklar bugün hala askeri barakalarda kalıyor ve derhal serbest bırakılmaları gerekiyor. BM yetkilileri bu çocuklara ulaşabilmeli ve haklarının ihlal edilmediği tespit edebilmeli."
Barış geldi, monarşi bitti
1990'da parlamenter monarşiye geçen Nepal'de 1996'dan 2006'ya kadar hükümet güçleriyle Nepal Komünist Partisi-Maoist (NKP-M) militanları arasında bir iç savaş yaşandı.
28 Aralık 2007'de ülkenin federal bir cumhuriyet olmasını düzenleyen karar parlamentodan geçti.
10 Nisan 2008'de anayasal asamblenin oluşturulması için yapılan seçimleri Maocular önde bitirdi ama salt çoğunluğu kazanamadı.
28 Mayıs'ta 239 yıldır süren monarşi resmen kaldırıldı. Temmuzdaki seçimlerde devlet başkanlığını Nepal Kongresi'nin adayı Ram Baran Yadav kazandı. Ağustostaki başbakanlık seçimini de Maocuların adayı Parachanda kazandı.
Çocuklar için de barış
İç savaş sırasında hem hükümet güçleri hem de Maocu militanlar çocukları kullandıkları gerekçesiyle hak örgütleri tarafından eleştiriliyordu.
2006'daki barış anlaşması, kullanılan çocukların derhal serbest bırakılmasını da içeriyordu.
Coomaraswamy, bunun gerçekleşmediğini ama bazı çocukların gayrı resmi yollardan bırakıldığını belirtti.
"Başarıyla yapılan seçimler Nepal halkının refah ve barış içinde yaşayacağı bir döneme işaret ediyor ama bu vaatler asker olarak kullanılan bu çocuklar için henüz hayata geçmedi.
BM Güvenlik Konseyi'nin çocuklar ve silahlı çatışmalar üzerine çalışma grubu yakın zamanda bu konu üzerine tespitlerini ve önerilerini açıklayacak. (EÜ/EZÖ)
* Bu haberde Wikipedia'dan yararlandık.