Nepal'de yeni seçilen kurucu meclis, başkent Katmandu'daki ilk oturumunda yapılan oylamada monarşiyi sona erdirdi.
Parlamentodaki Maocu Nepal Komünist Partisi, silah bıraktıktan sonra girdiği geçen ayki seçimlerde büyük çoğunluğu elde etmiş ve monarşiyi kaldıracağını açıklamıştı.
Maocu partinin zaferi elde ettiği seçimlerden önce siyasi partiler 601 üyeli kurucu meclisin ilk oturumunda monarşinin sona erdirilmesi ve Nepal'de cumhuriyet ilan edilmesi konusunda anlaşmıştı.
Dünkü oylamada yalnızca dört üye krallığın sona erdirilmesine karşı çıktı.
Meclisin bildirgesinde "Kraliyet imtiyazları kendiliğinden sona erecektir" deniyor; Kral Gyanendra'nın ana sarayını iki hafta içinde boşaltması ve sarayın müzeye dönüştürülmesi hükümleri yer alıyor.
Halk oylamanın ardından sokaklarda kutlamalara başladı.
Meclisin yemin ederek göreve başladığı önceki gün, başkentte bir bombanın patlaması sonucu iki kişi yaralanmıştı.
Sıra anayasada
Kral Gyanendra 1 Şubat 2005'te yönetime zorla el koymuş ve olağanüstü hal ilan etmişti.
Ancak başkent Katmandu'da 19 gün süren kanlı gösterilerden sonra kral, 24 Nisan 2006'da yetkilerinden vazgeçti ve feshedilen parlamentonun yeniden açılmasını kabul etti.
Maocularla, geçici hükümeti oluşturan 7 parti arasında 21 Kasım 2006'da iktidarın paylaşımını öngören tarihi bir barış anlaşması imzalandı ve Şubat 1996'dan bu yana 13 bin kişinin ölümüne yol açan iç savaş sona erdi.
Maocular, 10 Nisanda yapılan seçimlerde 601 üyeli mecliste 220 sandalye kazanmıştı. Kurucu meclisin en az 2 yıl süren bir çalışmadan sonra yeni anayasayı hazırlaması bekleniyor. (TK/GG)