Altı gündür yoğun bakım tedavisi süren ve dün Bodrum’dan İstanbul’a ambülans uçakla getirilen sanatçı Nejat İşler’in doktoru Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, İşler’in rahatsızlığının zatürre olduğunu açıkladı.
Hürriyet’te yer alan habere göre, Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“17 Ocak 2014 tarihinden bu yana Bodrum hastanemizde sürdürülen yoğun bakım tedavisi sırasında sağlık durumunda görülen olumlu değişiklikler, hastamızın İstanbul’a transfer edilebilmesini mümkün kılmıştır.
“İşler’in tıbbi durumuyla ilgili; yoğun bakım, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve kardiyoloji uzmanları tarafından yeniden bir değerlendirme yapılmış olup, olumlu değişimlerin sürdüğü gözlenmiştir.
“Hastamızın sağlık durumunda Bodrum’da başlayan olumlu değişikliklerin sürüyor olması sevindiricidir. Ancak buna rağmen enfeksiyon nedeniyle geçirmekte olduğu kritik süreci ve yaşamsal riski devam etmektedir.
“Bodrum hastanesi tarafından yapılan yazılı açıklamada hastamızın siroz olmadığı belirtilmişti. Buna rağmen bu konuda sorular yöneltilmeye devam ettiği için biz de bir kez daha vurgulamak isteriz ki, hastamız siroz değildir.
“Ayrıca hastamızın yaşadığı akciğer enfeksiyonunun H3N2 virüsünden kaynaklanmadığı saptanmıştır. Hastamızda görülen enfeksiyon süreci, virütik bir enfeksiyonu izleyen bakteriyel klebsiella’dır. Bodrum hastanemizde başlayan bu yöndeki tedavi halen devam etmektedir.
“Son iki ayda Kuzey yarımkürede bir enfeksiyon salgını var. Bütün hastanelerde onlarca zatürre hastası yatmakta. Hava değişimlerinin olduğu dönemlerde benzer durumlar Amerika'da, Kanada'da var. Bir solunum yolu enfeksiyonu. Zatürre nedeniyle şu anki duruma geldi. Bu yüzden yoğun bakımda. Klebsiella denen bir mikrop üremesi var. Onun tedavisi yapılıyor. Daha ilk anda verilen antibiyotiğin etkili olduğunu gördük.
“İlk başta var olan çoklu organ yetmezliğinin çoğunun düzeldiğini görüyoruz. Şu an belli oranda oksijen ve basınç desteği veriyoruz. Taburcu olması için bir gün veremem. Yoğun bakımda olduğu sürece herkes için risk vardır. Solunum destek cihazına bağladığımız hastaları bir oranda uyutuyoruz. Uyutmazsak kontrolü kaybetmiş oluruz. Şuur kaybı söz konusu değil.” (EKN)