Uluslararası Hrant Dink Vakfı, aktivistler, akademisyenler, gazeteciler ve hukukçuları nefret söylemini tartışmak üzere bir araya getiriyor. 9–11 Nisan’da Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde düzenlenecek “İnciten Sözler, Yaralayan Fiiller: Nefret Söylemi ve Nefret Suçları” başlıklı konferansta, Türkiye’de ve dünya çapında nefret suçlarının artmasında medyanın rolü ve nefret söyleminin yeniden üretimiyle mücadele mekanizmaları tartışılacak.
Konferansta vakfın Şubat 2009’dan beri yürüttüğü "Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi" çalışması ve Sosyal Değişim Derneği’nin yeni tamamladığı "Ulusal Basında Nefret Suçları: 10 Yıl, 10 Örnek" projesi de aktarılacak.
“Medyada nefret söylemiyle nasıl mücadele etmeli?”
Vakıftan Özlem Dalkıran, konferansın uzun soluklu bir çalışmanın ön ayağı olduğunu anlatıyor:
“Hrant Dink yazılı basında ciddi bir şekilde hedef gösterilmişti ama bu konuşulmayan bir konuydu. ‘Nefret söylemi’, ‘nefret suçları’ Türkiye’de yeni konuşulmaya başlandı. Peki medyadaki dilin değişmesi ve nefret suçlarının önlenmesi için ne yapılabilir? Diğer ülkelerin deneyimlerini kendi çalışmalarımıza nasıl entegre edebiliriz? Düzenlediğimiz konferans bütün bunları düşünmek için bir başlangıç. Gündemi biraz da buraya taşımak istiyoruz.”
9 Nisan Cuma günü açılış sunumu Pompeu Fabra Üniversitesi’nden Prof. Teun van Dijk tarafından yapılacak. 10 Nisan’da, ayrımcılık ve nefret söyleminin kavramsal çerçevesini çizdikten sonra, aralarında bianet editörlerinin de olduğu yurtiçi ve yurtdışından konuşmacılar, medyanın bu konudaki rolü ve sorumluluğunu tartışacaklar.
11 Nisan’da gerçekleşecek son bölümde ise nefret dili ve suçlarının hukuksal boyutu ve mücadele mekanizmaları ele alınacak. Konferansın ardından düzenlenecek atölye çalışmalarında “medyada nefret söylemiyle nasıl mücadele etmeli?”, “nefret suçları nasıl raporlanmalı?”, “ötekileştirme ve nefret suçlarıyla nasıl mücadele edeceğiz?” gibi sorulara cevap aranırken, “değişim için birlikte çalışmak” başlıklı uluslar arası bir çalışma da gerçekleştirilecek.(ÇT)