Haberin Kürtçesi için tıklayın
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Musul operasyonunun ardından bağımsızlık için girişimlerinin başlayacağını açıkladı.
"Musul kurtarılır kurtarılmaz Bağdat'taki muhataplarımızla oturup bağımsızlığımız konusunda görüşmelere başlayacağız."
Bild gazetesine konuşan Barzani "2003 sonrasında demokratik bir Irak için gerçek bir yeni başlangıç olabileceğini düşünmüştük. Ancak bu Irak başarısızlığa uğradı" dedi.
“Operasyon üç ay sürer”
Barzani Musul'un en geç üç ay içinde IŞİD örgütünden kurtarılacağı yönündeki tahminini de dile getirdi.
IŞİD militanlarının ne derece güçlü bir savunma yapacaklarını kestiremediklerini söyleyen Barzani "Yüzlerce intihar eylemcisine sahip olduklarını görüyoruz. Patlayıcı maddeleri hazırladıkları fabrikalar olmalı" dedi.
Barzani Musul operasyonu için Almanya'dan ek silah gönderilmesi talebinde de bulundu.
Sığınmacılar
Hâlihazırda 1 milyon 800 bin sığınmacıları olduğuna dikkat çeken Barzani, Musul'dan kaçacak insanlarla birlikte bu sayıya bir milyon kişinin daha eklenebileceğini kaydetti. Avrupa Birliği'nden Musullu sığınmacılara yönelik yardımların artırılmasını da istedi.
"11 yıldır bekliyoruz"
Neçirvan Barzani dün de Erbil'de Ortadoğu Araştırma Enstitüsü'nün (MERI) düzenlediği 3'üncü foruma katılmış, "Biz Kürtler olarak 11 yıldır Irak Anayasası'nın uygulanmasını bekliyoruz" demişti.
"140'ıncı maddesi ve petrol yasasından bahsediliyor. 11 yıl daha bu anayasanın uygulanıp uygulanmayacağını bekleyemeyiz, bu mantıklı değil.
"Irak'ta gerçekçi bir şekilde siyaseti ele almalıyız, bu iş ne duygu karıştırılarak ne de suçlamalarla olur. Kürdistan Bölgesi, bu konuları dile getirerek, ülkede birlikte yaşamak için bir formül bulmayı hedefliyor.
"Kürdistan Bölgesine haksızlık yapılıyor"
"2014'ün başında Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'nin bütçesini kesmesi ekonomiye ciddi bir zarar verdi. Ardından IŞİD'in saldırıları geldi. Irak şimdi bizim komşumuz değil, dünyanın en büyük radikal örgütüyle bin kilometreden fazla sınır paylaşıyoruz. Bize sığınan mültecilerin yıllık 1.4 milyar dolar maliyeti var. Son olarak da petrol fiyatlarının düşmesi ekonomiye ciddi külfet oluşturdu. Bütün bunlar Kürdistan bölgesindeki mevcut mali krize sebebiyet verdi.
"En büyük sorun şu; ne Irak'ın bir parçasıyız ne de değiliz. Bağdat'la birlikte uluslararası toplum da Kürdistan Bölgesi'ne haksızlık yapıyor. En büyük haksızlığı ise İMF yapıyor. Borç verirken şerh düşmesi lazım." (YY)
* Bu haberi Deutsche Welle Türkiye ve Rudaw'dan derledik.