İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP) isimli örgütün yöneticisi olduğu iddiasıyla yayıncı Necati Abay'ı 18 yıl 9 ay hapse, Atılım gazetesi eski sahibi ve yazı işleri müdürü Hatice Duman'ı da müebbet hapse mahkum etti.
Abay, dün (4 Mayıs) görülen karar duruşmasında kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti; Atılım gazetesinde yazar-editör olarak çalışırken 13 Nisan 2003 tarihinde Kadıköy'deki evinden bilgisayarıyla birlikte gözaltına alındığını hatırlatarak, Terörle Mücadele Şubesine götürüldüğünde ise tıpkı Ahmet Şık ve Nedim Şener'e yapıldığı gibi asılsız iddialarla, polis komplosuyla yüz yüze kaldığını savundu.
Abay'ın tutuksuz, Duman'ın tutuklu yargılandığı dosyada verilen mahkumiyet kararları Yargıtay'a taşındı.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) sözcüsü de olan Abay hakkında verdiği bu kararın, platformun basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için yürüttüğü mücadeleye yönelik bir tavır olduğunu ileri sürdü.
"Bu karar skandal bir karardır ve çok tartışılacağını sanıyoruz. Hem Hatice Duman hem de Necati Abay şahsında bu karar Atılım gazetesine yönelik doğrudan saldırıdır."
Abay, gözaltına alınmasında hiç tanımadığını söylediği Aligül Alkaya adlı şahsın "işkence altındayken polisin hazırladığı 'ifadeyi' imzalamasının etkili olduğunu düşünüyor. Abay'a göre, sekiz yıldır süren davanın dosyasında aleyhinde hiçbir delil bulunmuyor; Alkaya'nın da kendisiyle ilgili ifade vermediğini hem sorgu hakimliğinde hem de duruşmalarda dile getirdiğini kaydetti.
Alkaya, Emniyette verdiği ifadede "Abay İstanbul'da bulunan hücre evlerinin sorumlusu. Hücreler arasında irtibat sağlıyor, gizliliği sağlamak maksadıyla Emre kod adını kullanıyor" itirafına yer verdiği ileri sürülüyor.
Davanın geçmişi
İstanbul 4 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde "Anayasal düzeni silah zoruyla yıkmaya teşebbüs"ten (eski TCK, 146/1 maddesi) müebbet hapis istemiyle yargılanmaya başlayan Abay 3 Ekim 2003'teki ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Ancak DGM'lerin yerine geçen Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi karar duruşmasında, Ali Gülalkaya, Ahmet Doğan ve Gülizar Erman'ı müebbet hapis cezasıyla, Hasan Özcan ile birlikte Abay'ı da eski TCK'nın "örgüt yöneticiliği" fiilini düzenleyen 168/1 maddesi uyarınca 18 yıl 9 ay hapisle cezalandırdı. Sami Özbil hakkındaki kararı ise, savunmasını yapmadığı gerekçesiyle bir sonraki duruşmaya bırakıldı.
Kararları protesto eden Abay, başta basın meslek kuruluşları, düşünce ve ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne duyarlı kişi ve kurumları demokratik tepkilerini ortaya koymaya çağırdı. (EÖ)